Up 2 Date

Politie gaat 14 miljoen euro extra investeren in handhaving op lachgasverbod

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie gaat 14 miljoen euro extra investeren in handhaving op lachgasverbod

De politie gaat 14 miljoen euro extra steken in handhaving op het lachgasverbod. Dat laat demissionair minister van justitie Ferd Grapperhaus weten in een brief aan de Tweede Kamer. Naar verwachting zal het verbod in het voorjaar van 2022 ingevoerd worden.

Extra geld

De 14 miljoen voor de handhaving op het verbod maakt deel uit van de 524 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken om ondermijnende criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Het wetsvoorstel om lachgas te verbieden ligt al langer klaar, maar minister Grapperhaus gaf in april aan dat het kabinet geen geld vrij kon maken om het verbod daadwerkelijk uit te voeren. Drie maanden later liet het kabinet weten dat het juist wel extra geld wil vrijmaken voor de handhaving van het verbod.

Volgende stap

In de brief aan de Tweede Kamer staat ook dat het kabinet nu de volgende stap kan zetten in het "belangrijke wetgevingstraject". Het verbod op lachgas zou duurder zijn dan bij andere drugs, omdat het gebruik van lachgas in sommige gevallen legaal is. Zo wordt het in ziekenhuizen en in de voedselindustrie gebruikt.

Eerdere lachgasverboden

In enkele steden is het gebruik van lachgas al verboden. Zo kwamen Rotterdam, Arnhem en Amsterdam al met een verbod en is er in Den Haag een lachgasverbod in openbare ruimtes. Ook in Utrecht mag in bepaalde wijken geen lachgas meer gebruikt worden.

Ster advertentie
Ster advertentie