Up 2 Date

Landelijk verbod op gebruik lachgas duurt nog minimaal een jaar

foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENfoto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
  1. Newschevron right
  2. Landelijk verbod op gebruik lachgas duurt nog minimaal een jaar

Het landelijke verbod op het recreatief gebruik van lachgas zal hoogstwaarschijnlijk niet voor het voorjaar van 2022 worden ingevoerd. Dit laten demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een Kamerbrief weten.

Begroting

Het verbod zou eigenlijk begin dit jaar worden ingevoerd. Toch gaat dit niet gebeuren. In de Kamerbrief staat namelijk dat de kosten voor de handhaving van het verbod niet binnen de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid passen. De beslissing wordt daarom doorgeschoven naar het nieuwe kabinet.

Strafbaar

Recreatief gebruik van lachgas moet worden tegengegaan door het op lijst II van de Opiumwet te zetten. Gebruikers van producten op deze lijst worden niet vervolgd, maar handel, productie, invoer en uitvoer van lachgas zijn wél strafbaar.

Designerdrugs

Verder zal er voorlopig ook geen verbod komen op designerdrugs. Bij deze drugs is de chemische structuur van een bestaande harddrug aangepast, waardoor een nieuwe drug ontstaat die niet verboden is. Hiervoor zal er een nieuwe wetgeving moeten komen.

Ster advertentie
Ster advertentie