Up 2 Date

Kamer wil eerder dan gepland met landelijk lachgasverbod komen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kamer wil eerder dan gepland met landelijk lachgasverbod komen

De Tweede Kamer wil sneller dan verwacht met een verbod op lachgas en designerdrugs komen. Dat verbod zou pas in het voorjaar van 2022 komen, maar dat moet nu dus sneller.

Geen geld

In eerste instantie was het de bedoeling om lachgas en designerdrugs rond het voorjaar van 2022 onder te brengen onder de Opiumwet. Daardoor worden de middelen verboden. Hoewel het wetsvoorstel al sinds eerder dit jaar klaarligt, gaf justitieminister Ferd Grapperhaus in april aan dat hij geen geld vrij kon maken om het verbod uit te voeren en te handhaven.

Geld vrijmaken

De Kamer wil daar nu dus verandering in brengen. Zo dienden de ChristenUnie en het CDA een motie in om al eerder miljoenen euro's vrij te maken. Die motie kon op veel steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Als het aan de Kamer ligt, kan het wetsvoorstel - zodra het geld beschikbaar is - nog voor 1 september naar de Raad van State voor advies. Daarna kan de Tweede Kamer het voorstel meteen in behandeling nemen.

Te lang tot 2022

Volgens Bikker zou het te lang duren als het verbod pas in het voorjaar van 2022 zou komen. "Ouders, artsen en burgemeesters pleiten allemaal voor een verbod om nog meer gezondheidsschade en nog meer overlast te voorkomen", liet zij weten.

Al sinds 30 maart geldt op verschillende plekken in Rotterdam een lachgasverbod. Sinds 1 juli wordt dat verbod actief gehandhaafd. Zo riskeren lachgasgebruikers een boete van maar liefst 100 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie