Up 2 Date

Aantal coronabesmettingen loopt weer op

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Aantal coronabesmettingen loopt weer op

Er worden weer meer mensen besmet met het coronavirus. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 987 meldingen van nieuwe gevallen gekregen. Vorige week waren het er 534.

Zorgwekkend

"Dit is zorgwekkend. Als de maatregelen versoepeld worden, grijpt het virus vrij snel zijn kans om zich te verspreiden. Het is ook zorgwekkend dat mensen met klachten zich niet laten testen. Ze gaan toch naar hun werk en maken toch afspraken met hun vrienden", zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Meer feesten, minder serieus

Volgens het RIVM zijn er op dit moment 96 lokale uitbraken. Bij zo'n uitbraak kunnen minstens drie besmettingen met elkaar in verband worden gebracht. In Hillegom en Goes zijn grote uitbraken, maar volgens Timen zijn in Amsterdam en Rotterdam ook een paar groepsuitbraken. "De trend is overal hetzelfde. Wat meer feesten, wat meer genieten, maar dat betekent ook dat we minder serieus omgaan met de maatregelen."

verspreiding virus

Het reproductiegetal, dat vertelt hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar 1,29. Voor het eerst sinds half maart ligt "de bandbreedte" van het getal boven de 1. Bij een getal van 1,29 besmetten 100 mensen samen 129 anderen. Het RIVM kreeg in de afgelopen week meldingen van 7 sterfgevallen (vorige week 8, de week daarvoor 19) en 19 ziekenhuisopnames (vorige week 16, de week daarvoor 9).

Ster advertentie
Ster advertentie