Up 2 Date

'Ziekenhuizen financieel niet in staat nieuwe coronagolf op te vangen'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Ziekenhuizen financieel niet in staat nieuwe coronagolf op te vangen'

De coronacrisis heeft er niet alleen voor gezorgd dat zorgmedewerkers het maximale uit hun werkdagen moesten halen, maar het heeft ook de buffers van de ziekenhuizen flink uitgeput. Dat kan nog wel eens voor problemen gaan zorgen bij een nieuwe coronagolf...

Tweede golf

Aan het begin van dit jaar waren de meeste ziekenhuizen inancieel gezond, maar inmiddels heeft de coronacrisis een dusdanige impact gehad op hun buffers dat de ziekenhuizen niet meer in staat zijn een nieuwe coronaklap op te vangen. Zonder de onlangs toegezegde financiële steun komen de meeste ziekenhuizen in de problemen. Die conclusie trekt Ruud Plu, directeur van Intrakoop, een grote inkoopcoöperatie van de zorg.

Meer geld

"De coronacrisis heeft laten zien dat de Nederlandse ziekenhuizen erg slagvaardig zijn. Tegelijkertijd hebben we ook gezien dat de continuïteit snel in gevaar kan komen, ondanks een eigen vermogen van 7 miljard euro", stelt de directeur. Volgens hem is meer geld hard nodig, aangezien een tweede golf op de loer ligt en er nog altijd veel drukte is binnen de ziekenhuizen.

Extra kosten door corona

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakte eerder een schatting over de extra kosten die gemaakt zijn door de coronacrisis. Deze kwamen uit op een gigantisch bedrag van bijna 3 miljard euro. De overheid beloofde echter bij te springen waar nodig.

Ster advertentie
Ster advertentie