Up 2 Date

VS schort financiering Wereldgezondheidsorganisatie op

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. VS schort financiering Wereldgezondheidsorganisatie op

De Verenigde Staten heeft besloten om voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop te zetten. Dit vanwege de manier waarop de organisatie met het coronavirus is omgegaan. President Donald Trump maakte dinsdag (lokale tijd) het besluit bekend tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Beschuldigingen

Volgens Trump, die eerder beweerde dat corona een 'hoax' was, heeft de WHO de ernst van de uitbraak van het virus in China proberen te verdoezelen. Het longvirus dook daar in december voor het eerst op in de stad Wuhan. "De uitbraak had ingeperkt kunnen worden bij de bron met zeer weinig doden", aldus de president. "Zoveel doden zijn veroorzaakt door hun fouten."

VS wacht af

Trump vindt dat de VN-organisatie heeft "gefaald in haar basisplicht" en "verantwoordelijk moet worden gehouden". De Amerikanen wachten op de de evaluatie van de WHO over hun eigen optreden in de coronapandemie, daarna zullen ze de financiering heroverwegen. De VS dragen jaarlijks circa 400 miljoen dollar bij aan de WHO en zijn daarmee de grootste afdrager ter wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie