Up 2 Date

Alec Baldwin over schietincident: "Ik heb de trekker niet overgehaald"

foto: YouTube: ABC News
  1. Newschevron right
  2. Alec Baldwin over schietincident: "Ik heb de trekker niet overgehaald"

Acteur Alec Baldwin heeft voor het eerst een interview gegeven over het fatale schietincident dat eind oktober plaatsvond op een filmset. De 43-jarige cameravrouw Halyna Hutchins kwam daarbij om het leven. In een gesprek met ABC News geeft Baldwin meer details en zegt hij onder andere zich niet verantwoordelijk te voelen. "Iemand is verantwoordelijk voor wat er is gebeurd, ik weet niet wie, maar ik ben het niet. Als ik het idee had gehad dat dat wel zo was, had ik misschien wel een einde aan mijn leven gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Trekker niet overgehaald'

Hutchins werd door Baldwin neergeschoten op de set van de westernfilm Rust, nadat er echte kogels in het vuurwapen bleken te zitten in plaats van losse flodders. Regisseur Joel Souza raakte daarbij gewond. Baldwin vertelt dat hij niet wist dat het pistool geladen was en dat hem was verzekerd dat hij een leeg wapen in handen kreeg. Ook zegt hij de trekker niet te hebben overgehaald. "Ik liet de hamer van het pistool los en toen ging het ineens pistool af."

Echte kogels op de set

Toen Hutchins neerviel, dacht Baldwin in eerste instantie dat ze was flauwgevallen. "Het idee dat iemand een kogel in het pistool had gestopt was niet eens een optie." Pas uren later op het politiebureau hoorde hij wat er daadwerkelijk was gebeurd. Hoe de kogels in het wapen zijn gekomen en wie dat heeft gedaan, moet volgens hem grondig worden uitgezocht. "Wie bracht er kogels naar de set?!"

Kritiek

Baldwin heeft veel kritiek gehad. Veel mensen zeggen dat je in geen enkel geval een wapen om iemand mag richten en verschillende acteurs, onder wie George Clooney, geven aan ten alle tijden zelf het wapen te checken. Baldwin reageert daarop door te zeggen dat hem juist is geleerd dat je dat moet overlaten aan de wapenexpert op de set. "Ik deed precies wat ik alle andere dagen ook heb gedaan. De verantwoordelijkheid van de acteur is doen wat de wapenexpert je zegt te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wakker liggen

Baldwin geeft aan dat het incident grote emotionele impact op hem heeft gehad, al zegt hij zichzelf niet als slachtoffer neer te willen zetten. "Ik droom er constant over. Ik schrik wakker van het geluid van schoten. Ik zie de beelden voor me en lig de hele nacht wakker. Ik heb al weken niet geslapen." Hij twijfelt of hij ooit nog films gaat maken, maar wil in geen geval ooit nog een wapen aanraken.

Aanklachten

Het politieonderzoek naar het fatale incident is nog bezig. Er lopen verschillende aanklachten tegen Baldwin en andere leden van het team, onder wie Gutierrez Reed, de persoon verantwoordelijk voor de wapens op de set. Zij zegt ook niet te weten hoe de kogels in het pistool zijn gekomen. Volgens haar advocaat is er mogelijk geknoeid met het wapen.

Scriptschrijver Mamie Mitchell is een van de aanklagers. "Alec Baldwin heeft opzettelijk, zonder geldige reden of excuus, het geladen pistool afgevuurd. Ook al vroeg de aanstaande scène daar niet om." Baldwin denkt zelf niet dat hij wordt vervolgd, op basis van 'mensen met kennis van de zaak'.

Ster advertentie
Ster advertentie