Naar homepage
Up 2 Date

Ilias (12) start kinderraad om politie te helpen: 'Mijn broer werd etnisch geprofileerd'

foto: Marlous van Eijsdenfoto: Marlous van Eijsden
  1. Newschevron right
  2. Ilias (12) start kinderraad om politie te helpen: 'Mijn broer werd etnisch geprofileerd'

De 12-jarige Ilias is een initiatief gestart om het gat dat ontstaat tussen politie en jongeren te dichten. Ilias gaat een kinderraad opzetten om jongeren en de politie te verbinden. Hij praat erover met Fernando in Start.

Etnisch profileren

Het idee begon toen de oudere broer van Ilias etnisch geprofileerd werd door de politie. In plaats van boos te worden, dacht Ilias in oplossingen en deed hij een poging om de politie te benaderen. "Ik dacht: 'wat kan ik doen om de politie hierbij te helpen?'. Maar eigenlijk ook de jongeren en vooral ook mezelf", vertelt Ilias in de ochtendshow. Ilias kwam uiteindelijk op het idee van een kinderraad die de politie meer informatie moet geven over jongeren en daardoor de kloof tussen jongeren en de politie moet verkleinen.

BLM

Ilias besloot de politie te mailen, maar plaatste ook een post online over het voorval met de politie en zijn broer. Dit gebeurde namelijk tijdens de Black Live Matter-protesten en Ilias schreef in zijn post dat hij het heel jammer vond dat zijn broer juist op dat moment te maken kreeg met etnisch profileren. De politie zag de post van Ilias en reageerde eronder. Op die manier kwamen de twee partijen in contact met elkaar.

Verbinden

Na een goed gesprek met de politie werd het idee van de jonge Ilias werkelijkheid. Hij gaat nu aan de slag om jongeren en de politie samen te brengen en te verbinden. Beluister het hele interview met de jonge held hieronder terug!

Ilias (12) geeft de politie advies over jongeren

Ster advertentie
Ster advertentie