Up 2 Date

Darryl Amankwah (14) krijgt eerste kinderperskaart: "Ik wil Rutte vragen waarom hij niet is opgestapt"

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Darryl Amankwah (14) krijgt eerste kinderperskaart: "Ik wil Rutte vragen waarom hij niet is opgestapt"

De veertien jarige Darryl Amankwah uit Amsterdam Zuidoost heeft als eerste een kinderperskaart in ontvangst mogen nemen. De jonge, talentvolle verslaggever bij ChildPress zit vol met ambities en vragen.

Kinderen in de journalistiek

Stichting ChildPress wil kinderen meer betrekken bij de journalistiek en heeft in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) de 'kinderperskaart' in het leven geroepen. De trotse Darryl is een van de meest opvallende 'reporters' van ChildPress en heeft hard moeten werken om zover te komen. "Mijn ouders spreken allebei niet goed Nederlands. Hier in Zuidoost is veel laaggeletterdheid en het is niet de meest veilige buurt. Ik wil laten zien dat je dan toch veel kunt bereiken en niet het verkeerde pad op hoeft. Het is niet makkelijk, je moet echt klimmen naar je doel", vertelt de tiener aan het NRC.

Vol ambitie

Darryl was eerst nog kinderdirecteur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, maar ambieerde een carrière in de journalistiek. Nu is hij de eerste met een kinderperskaart en mag hij naar evenementen, persconferenties en de Tweede Kamer. De verslaggever sprak al eerder met politici, maar wil heel graag nog vragen stellen aan Mark Rutte en Geert Wilders. "Ik zou Mark Rutte willen vragen waarom hij niet is opgestapt", vertelt Darryl. De tiener is goed op de hoogte en sprak eerder al met prinses Laurentien tijdens een conferentie over kinderrechten in Kroatië. Iets waar Darryl zich in de toekomst meer voor wil gaan inzetten.

Agendapunten

Onderwijs is voor Darryl het belangrijkste aandachtspunt. Volgens hemzelf de basis voor ieder kind. "Hier in Zuidoost wil ik nog iets maken over de taalachterstanden. Maar ook klimaat is belangrijk. In mijn buurt ligt heel veel vuil. Hoelang kan de aarde dat allemaal nog dragen? En ik zou ook gelijke rechten zeggen. Want discriminatie en racisme zijn heel erg. Je voelt je buitengesloten en alsof je minder waard bent. Laat iemand zijn wie hij of zij is. Als je het niet leuk vindt, ga je, dan… Ik kom niet eens uit mijn woorden zo irritant is het", aldus Darryl tegenover het NRC.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie