Up 2 Date

Onrust in Turkije na invoering controversiële nieuwe wet

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Onrust in Turkije na invoering controversiële nieuwe wet

In Turkije is een nieuwe wet aangenomen die ervoor moet zorgen dat de advocatuur in het land hervormd wordt. De wet heeft voor grote onrust gezorgd in het land, aangezien er volgens critici sprake is van 'ondermijning van de rechtstaat'. Duizenden advocaten zijn de straat op gegaan.

Omstreden

In de huidige situatie heeft Turkije in elke provincie een advocatenorde. Die orde draagt zorg voor de advocaten en bewaakt hun integriteit. De ordes zijn niet altijd even geliefd door Erdogan, aangezien sommigen zich kritisch uitlaten over de huidige regering en de schending van mensenrechten.

Nieuwe situatie

Erdogans partij wil met de nieuwe aangenomen wet ervoor zorgen dat meerdere advocatenordes per provincie worden toestaan. Volgens hem zou dat leiden tot een "meer democratisch en pluriform systeem". De bestaande ordes en een groot aantal advocaat zijn het hier absoluut niet mee eens. Zij stellen dat de wet er vooral voor moet zorgen dat de regering meer grip krijgt op de advocatuur en spreken dan ook van 'ondermijning van de rechtstaat'.

Internationale kritiek

Ook van buitenaf is er grote kritiek op Erdogans nieuwe wet. De Internationale Commissie van Juristen en Human Rights Watch zijn geschrokken van de wet en noemen het een "uitgekiende poging om via de politiek verdeeldheid te zaaien in de advocatuur en om de waakhondfunctie van de grootste ordes te minimaliseren."

Ster advertentie
Ster advertentie