Up 2 Date

13 mensen vermoord bij slachtpartij in dorpen Congo

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 13 mensen vermoord bij slachtpartij in dorpen Congo

Bij aanvallen op twee dorpen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn dertien mensen vermoord. De Verenigde Naties houden er rekening mee dat de moordpartijen als oorlogsmisdaden moeten worden gezien.

vastgebonden

Leden van de Allied Democratic Forces (ADF), een Oegandese strijdgroep die in de Congolese provincie Noord-Kivu opereert, zou de slachtoffers in de dorpen Kinziki-Matiba en Wikeno vrijdagmiddag hebben vastgebonden en vervolgens hebben vermoord, aldus het dorpshoofd Chui Mukalangirwa. "Ik smeek de autoriteiten om dit bloedvergieten te stoppen", zei hij. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn de ADF verantwoordelijk voor de dood van meer dan duizend burgers sinds begin 2019.

mogelijke samenwerking islamtische staat

De ADF gaat vanuit het dichtbeboste grensgebied nabij de grens met Oeganda te werk. Een grootscheepse militaire operatie van het leger van de Democratische Republiek Congo leidde tot wraak tegen de burgerbevolking. Sommige aanvallen van de ADF zijn ook opgeëist door Islamitische Staat, maar volgens deskundigen is er geen hard bewijs voor samenwerking tussen de ADF en IS.

Ster advertentie
Ster advertentie