Naar homepage
Up 2 Date

Deskundigen zien vitamine D als middel tegen corona

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Deskundigen zien vitamine D als middel tegen corona

Vitamine D als middel tegen corona? Meerdere experts roepen mensen op om het als supplement te gaan slikken. Zo zou de kans om een corona-infectie op te lopen kleiner worden en de effecten minder erg zijn als je toch ziek wordt. Dat meldt het AD.

Verbeterde weerstand, verlaagde infectiekans

Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit, raadt iedereen aan om vitamine D te slikken. Er zijn namelijk veel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur die erop wijzen dat vitamine D de effecten van corona kan verminderen. Daarnaast is het bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. Het is eigenlijk heel eenvoudig: vitamine D verbetert de weestand en verlaagt de kans dat je een infectie oploopt, aldus de hoogleraar.

Vitamine D tegen corona

Spaanse wetenschappers onderzochten het effect van vitamine D op coronapatiënten. Van de groep van 50 personen die een hoge dosis vitamine D kreeg, belandde er één op de intensive care en overleed niemand. Van de 26 personen die géén vitamine D kreeg, overleden 2 personen en kwamen er 13 op de IC.

Het Spaanse onderzoek is heel klein, maar volgens Huub is het zonde om op nog meer wetenschappelijke studies te wachten. Normaal gesproken heb je een stuk of twintig studies nodig om tot een conclusie te komen. Dat is volgens de hoogleraar de manier om te bewijzen dat het werkt. Zo'n wetenschappelijk onderzoek kost veel tijd, misschien nog wel twee jaar. Dat is volgens hem veel te lang gezien de situatie.

Vitamine D-tekort

Als vitamine D zou helpen tegen corona, kan een tekort juist een probleem zijn. In de winter heeft ongeveer een derde tot de helft van de bevolking een tekort. Vooral ouderen en mensen met een migratie-achtergrond hebben hier vaker last van. Hoe meer melanine in je huid, hoe moeilijker het in de winter wordt om vitamine D op te nemen. In Nederland is er in de winter sowieso niet de juiste uv-straling om vitamine D aan te maken.

Renate de Jongh, expert in hormonen, vertelt aan het AD dat het vitamine D-gehalte door de gedeeltelijke lockdown sowieso zakt. We zitten steeds meer binnen, dus het tekort is nog wat erger. Het is volgens haar dan ook goed om uit voorzorg een kleine hoeveelheid vitamine D te nemen.

Quote

Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.

Renate de Jongh, internist-endocrinoloog
Ster advertentie
Ster advertentie