Up 2 Date

Executie dreigt voor Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani voor deelname aan protesten

foto: Twitter: @FIFPRO
  1. Newschevron right
  2. Executie dreigt voor Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani voor deelname aan protesten

De Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani dreigt de doodstraf te krijgen voor zijn deelname aan protesten tegen het regime in Iran. Dat meldt de internationale spelersbond FIFPro.

Campagne voeren voor vrouwenrechten

De bond reageert geschokt op het nieuws over de 26-jarige voetballer, die onder andere voor het Iraanse Tractor SC speelde. Nasr-Azadani dreigt geëxecuteerd te worden "omdat hij campagne voerde voor vrouwenrechten en vrijheid in zijn land", schrijft FIFPro in een tweet. "We zijn solidair met Amir en roepen op om zijn straf onmiddellijk op te heffen."

'Oorlog voeren tegen God'

Nieuwssite IranWire bracht afgelopen zondag al het nieuws naar buiten dat Nasr-Azadani opgehangen zou worden voor "oorlog voeren tegen God". Ook heeft de site vernomen dat zijn familie meermaals is bedreigd door de veiligheidstroepen van het Iraanse regime en door hun advocaat is geadviseerd om te zwijgen. Naar verluidt worden families vaak strafvermindering voor hun veroordeelde familielid beloofd als ze zich niet uitspreken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Revolutionaire milities

Nasr-Azadeni werd in november gearresteerd en zou volgens het regime betrokken zijn geweest bij de dood van revolutionaire milities. IranWire meldt echter dat de voetballer maar korte tijd heeft meegedaan aan de protesten en dat hij niet in de buurt is geweest van de plek waar militieleden gedood zijn.

Eerste demonstrant geëxecuteerd

Afgelopen donderdag werd bekend dat er voor het eerst iemand was geëxecuteerd vanwege deelname aan de protesten in Iran. Het ging om de 23-jarige Mohsen Shekari. Volgens Amnesty International kreeg Shekari, net als Nasr-Azadeni, geen eerlijk proces. Zo zou er sprake zijn geweest van mishandeling door de politie om een bekentenis af te dwingen.

Nog een demonstrant ter dood veroordeeld

Afgelopen maandag werd ook de 23-jarige Majid Reza Rahnavard geëxecuteerd voor zijn deelname aan de protesten. Volgens de autoriteiten zou hij twee agenten van de oproerpolitie hebben doodgestoken en is hij schuldig bevonden aan "oorlogsvoering tegen God". Hij is publiekelijk opgehangen in de stad Mashhad.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

15.000 mensen opgepakt

Sinds de protesten in september begonnen, zijn zeker 15.000 Iraniërs opgepakt die op een of andere manier hun steun aan de protesten betuigden. Zij worden vaak vastgehouden in slechte omstandigheden en hebben bijvoorbeeld geen toegang tot contact met dierbaren, advocaten of medische hulp. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf.

Raha, activiste en lid van Jong Iraans Nederland, vertelde onlangs aan FunX dat het "heel erg realistisch" dat de andere gearresteerden hetzelfde lot wacht. Onder andere omdat in november 272 van de 290 Iraanse wetgevers stemden voor het invoeren van strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf. "Ze kunnen worden veroordeeld voor spionage, samenzwering tegen God en op allerlei andere vage gronden die als excuus worden gebruikt." Ook Iran Human Rights waarschuwde al voor het risico op "overhaaste doodvonnissen en executies van demonstranten" in een poging van het regime om een einde te maken aan de protesten.

Meer over de situatie in Iran

Sinds de 22-jarige Mahsa Jina Amini in september om het leven kwam nadat ze op gewelddadige wijze werd opgepakt door de zedenpolitie in Teheran, vinden er grote protesten plaats in Iran. Mensen protesteren massaal tegen het regime. De autoriteiten treden daar hard tegen op: mensenrechtenorganisaties meldden al vele arrestaties, gewonden en doden en er wordt gevreesd voor duizenden executies. Meer artikelen over de situatie in Iran vind je op FunX.nl/Iran.

Ster advertentie
Ster advertentie