Up 2 Date

Consumentenbond en stichting eisen miljarden van TikTok

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Consumentenbond en stichting eisen miljarden van TikTok

De Consumentenbond en stichting Take Back Your Privacy (TBYP) slepen TikTok voor de rechter vanwege het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van gegevens van kinderen. De schadeclaim is vastgesteld op 2 miljard euro, waarmee gedupeerde kinderen kunnen worden betaald.

Tussen de €1.000 en €1.500 voor ieder kind

Behalve de schadevergoeding van 2 miljard euro, eisen de organisaties dat TikTok de illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert en stopt met het onrechtmatig handelen in de gegevens.

Met de schadevergoeding moeten gedupeerde kinderen worden betaald. Dat wil zeggen dat, in het geval dat de rechtszaak wordt gewonnen, kinderen die jonger waren dan 18 toen zij begonnen, individueel een bepaald bedrag krijgen uitbetaald. Het gaat dan om de leeftijd waarop ieder kind begonnen is de app te gebruiken. Voor kinderen bij wie dat jonger dan 13 jaar is, gaat het om 1.500 euro. Voor elk kind dat 13, 14 of 15 was, is dat 1.250 euro en 16 of 17 jaar oud betekent een vergoeding van 1.000 euro.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Privacy kinderen opofferen voor winst'

Volgens de Consumentenbond en TBYP zijn eerder gevoerde gesprekken met TikTok op niets uitgelopen. Friederike van der Jagt, voorzitter van TBYP, vindt het duidelijk dat TikTok de privacy van kinderen niet serieus neemt. "TikTok blijft de privacy van kinderen opofferen om winst te maken. En dat gedrag is nog kwalijker doordat kinderen tijdens de lockdown geïsoleerd zijn geraakt en ze meer dan ooit gebruik zijn gaan maken van TikTok."

Onder meer profielinformatie, video's, foto's en locatiegegevens van kinderen zouden onrechtmatig worden verzameld.

TikTok over veiligheid kinderen

TikTok zelf heeft al vaker laten weten er veel aan te doen om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo worden accounts van kinderen tussen de 13 en 15 jaar oud standaard op privé gezet. Ook zouden moderatoren ongepaste video's aanpakken en kunnen mensen aanstootgevend materiaal bij TikTok melden.

Ster advertentie
Ster advertentie