Up 2 Date

Volt zet Nilüfer Gündogan wederom uit Tweede Kamer-fractie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Volt zet Nilüfer Gündogan wederom uit Tweede Kamer-fractie

Volt heeft Nilüfer Gündogan wederom uit de Tweede Kamer-fractie gezet. Volgens fractievoorzitter Laurens Dassen heeft dat te maken met het opgelopen conflict tussen de politica en de fractie, zo liet hij weten aan de pers.

Twee stemmen vóór vertrek

Fractieleden Laurens Dassen en Marieke Koekkoek hebben vandaag vóór het vertrek van Gündogan gestemd in een vergadering waar ze zelf niet bij kon zijn vanwege een zware koorts. Wel heeft Gündogan haar stem tegen haar vertrek per mail verstuurd, maar dat maakte voor de uitkomst niet uit, aangezien ze als enige van de drie fractieleden tegen stemde. Dassen liet na de vergadering weten dat Volt zich heeft laten adviseren voordat ze het besluit namen om Gündogan weg te stemmen. "We hebben alles volgens het reglement gedaan. Er is gewoon een politiek verschil over hoe je blijkbaar met mensen omgaat. We delen niet dezelfde waarden over hoe je dat doet."

Beslissing ondermijnt het vonnis

Volgens Gündogan ondermijnt de beslissing de uitspraak van de rechter. De rechtbank bepaalde op woensdag 9 maart dat zowel de schorsing als de beëindiging van Gündogans fractielidmaatschap onterecht waren en moesten worden teruggetrokken door Volt. Ook moest de partij haar een schadevergoeding van vijfduizend euro betalen. Het fractielid liet diezelfde dag in een verklaring op Twitter weten opgelucht te zijn met het vonnis en verheugde zich erop om weer aan het werk te gaan.

Dertien meldingen

Gündogan raakte eind februari in opspraak vanwege meldingen van grensoverschrijdend gedrag. In totaal hebben dertien mensen een melding gemaakt van haar ongewenste gedrag. Zo zou ze onder meer seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt, een collega in zijn nek hebben gezoend en aan de billen van andere collega's hebben gezeten.

Ster advertentie
Ster advertentie