Up 2 Date

Beschuldigingen Volt-Kamerlid Gündogan: in nek gezoend en billen betast

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Beschuldigingen Volt-Kamerlid Gündogan: in nek gezoend en billen betast

Partijleden en melders van ongewenst gedrag bij Volt vertellen in gesprek met de NRC aan welke aantijgingen Nilüfer Gündogan zich schuldig zou hebben gemaakt. Zo zou ze onder meer seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt, een collega in zijn nek hebben gezoend en aan de billen van andere collega's hebben gezeten.

Uitspraak rechter

Gündogan werd vorige maand door Volt uit de Kamerfractie gezet na meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Ze was het niet eens met de beschuldigingen en spande een rechtszaak aan. De rechter gaf haar afgelopen week gelijk en besloot dat ze weer terug moest keren in de Kamerfractie. De betrokkenen lijken daar echter geen genoegen mee te nemen.

Nek gezoend en seksuele opmerkingen

In totaal zijn er dertien mensen die melding hebben gemaakt van Gündogans overschrijdende gedrag. Vijf daarvan hebben hun verhaal nu ook gedeeld met de NRC. Verder sprak het medium met vijf direct betrokkenen die geen melding hebben gemaakt. Zij vertellen onder meer over een avond bij Gündogan thuis, waar ze te veel gedronken zou hebben en ontroostbaar op de grond lag.

Ze zagen dat ze mensen om de hals viel en vertellen dat ze over haar seksleven praatte. Een mannelijk lid van de partij werd die avond door Gündogan in zijn nek gezoend. De man vertelt dat hij al eerder te maken had gehad met ongewenst seksueel gedrag. In 2019, in de tijd van de Europese verkiezingen, had Gündogan in een dronken toestand een arm om zijn middel geslagen en volgens hem gezegd dat ze al lang geen seks meer had gehad en zin had in seks met hem.

Quote

We waren veel samen in één ruimte en toen heeft Nilüfer een paar keer om mijn billen geslagen.

Melder van ongewenst gedrag bij Volt (17)

Billen betasten

Een vrouwelijk lid van Volt vertelt over ongepast gedrag tijdens een reis naar Lissabon. ''We omhelsden elkaar en het werd zeer intiem. Mensen om me heen stonden te kijken met een blik van: wat is dit?'' Gündogan zou de medewerker in die omhelzing bij haar billen hebben gepakt. ''Op het moment was het bijna grappig. Later dacht ik: wat als een man dit had gedaan?''

Een andere medewerker vertelt langdurig geïntimideerd te zijn door de Kamerlid. ''We waren veel samen in één ruimte en toen heeft Nilüfer een paar keer om mijn billen geslagen.'' De medewerker was zeventien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hetze'

In een reactie laat Gündogan weten dat ze niet kan herinneren ooit iemand op de billen te hebben geslagen die minderjarig was. Verder laat ze aan NRC weten dat ze de situatie als een 'hetze' tegen haar beschouwt. Daarmee bedoelt ze dat het een bewuste actie is die tegen haar is gericht.

Het partijbestuur van Volt en partijleider Dassen zeggen tegen de krant dat ze niet zullen 'verzuimen de nodige consequenties te verbinden' aan de uitkomsten van het onderzoek. De partij overweegt ook om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie