Naar homepage
Up 2 Date

'Nederlandse delegatie haalt kinderen van Syriëgangers op'

foto: Amors photos / Shutterstock.comfoto: Amors photos / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. 'Nederlandse delegatie haalt kinderen van Syriëgangers op'

Een Nederlandse delegatie zou in Noord-Syrië zijn om Nederlandse IS-gangers op te halen. Het zou in ieder geval gaan om een vrouw en drie kinderen die in de regio verblijven. Dit hebben bronnen gemeld aan NOS.

Update zaterdag 5 juni 14:05

Het gaat om een vrouw en drie kinderen van 2, 5 en 12 jaar oud. Op een persconferentie nam de Nederlandse Syriëgezant Emiel de Bont het woord. "Wij zijn hier met een duidelijk mandaat, om een kleine groep Nederlanders op te halen", zei hij. Hij verwees naar uitspraken in rechtszaken die het ophalen van de Nederlanders mogelijk maakt. Het gezin wordt nu overgebracht naar de Iraakse stad Erbil, waar een Nederlands consulaat is.

Koerdisch gevangenenkamp

De kinderen verbleven in een Koerdisch gevangenenkamp. Volgens lokale bronnen vindt zaterdag de overdracht plaats bij de Turkse grens. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aan de NOS laten weten dat ze niets over de zaak kunnen zeggen. Uit beelden is wel gebleken dat er in ieder geval één Nederlandse vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken ter plaatse is.

Discussie

Er is al een lange tijd discussie over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen. De kinderombudsvrouw roept al jaren om kinderen terug te halen en ook Human Rights Watch pleit daarvoor. De rechter oordeelde eerder dat Nederland zich moet inspannen om hen terug te halen. In hoger beroep oordeelde het hof dat dit niet het geval was. De Hoge Raad heeft deze uitspraak later bevestigd.

Weeskinderen

Ook in 2019 werden twee Nederlandse weeskinderen van 2 en 4 jaar oud samen met twaalf Franse kinderen door de Franse overheid uit Syrië opgehaald. De kinderen verbleven 'onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag' in een kamp.

Ster advertentie
Ster advertentie