Up 2 Date

WHO: coronavirus waarschijnlijk via twee dieren naar de mens

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. WHO: coronavirus waarschijnlijk via twee dieren naar de mens

Volgens de World Health Organization (WHO) is de meest waarschijnlijke manier waarop het coronavirus bij de mens terecht is gekomen, via twee diersoorten. Die conclusie trekken WHO-onderzoekers na onderzoek in China naar het ontstaan van het virus.

Tweede dier

Het besmetten zou dan gebeurd moeten zijn van een vleermuis naar een ander dier en vervolgens naar de mens. Het grote vermoeden was al dat vleermuizen de bron waren, maar het was nog onduidelijk of de mens het direct van vleermuizen had gekregen. Dat het direct is gebeurd, sluiten de onderzoekers nog steeds niet uit, maar het is waarschijnlijker dat een tweede dier het virus aan de mens heeft doorgegeven. Schubdieren, nertsen en katten worden als mogelijkheden genoemd.

Meer onderzoek

De persbureaus AP en AFP hebben een conceptrapport over de bevindingen van het WHO ingezien. De onderzoekers benadrukken wel dat er naar beide scenario's verder onderzoek moet worden gedaan. Het scenario dat het virus per ongeluk is overgesprongen in een laboratorium of via voedsel noemen de onderzoekers zeer onwaarschijnlijk.

Ster advertentie
Ster advertentie