Up 2 Date

Politieagent ontslagen na doodschieten zwarte man in Atlanta

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Politieagent ontslagen na doodschieten zwarte man in Atlanta

Een politieagent die vrijdagavond een zwarte man heeft doodgeschoten in Atlanta, is ontslagen. De burgemeester riep eerder dit weekend al op tot het ontslag van de man die de 27-jarige Rayshard Brooks van het leven heeft beroofd. De politiechef, Erika Shields, stapte per direct op omdat ze vindt dat Atlanta zo een voorbeeld moet zijn voor de rest van het land. Ze zegt dat ze op die manier de stad de ruimte geeft om te werken aan het herstel van het vertrouwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ingang geblokkeerd

Rayshard Brooks zou vrijdagavond in zijn auto hebben geslapen voor de ingang van de drive-through van een fastfoodrestaurant. De politieagenten kwamen ter plekke nadat iemand klaagde dat hij de drive-trough blokkeerde. Uit een alcoholtest bleek dat de man gedronken had.

Stroomstootwapen

Brooks verzette zich tijdens de arrestatie en zou een daarbij een stroomstootwapen van een agent hebben afgepakt. Daarna zou hij zijn weggerend en het wapen hebben gericht op de agent die achter hem aanzat. Die maakte toen de beslissing om zijn vuurwapen te trekken en drie keer op de man te schieten.

Niet-dodelijk

De advocaat van de familie van Brooks wil de agent aanklagen voor onrechtvaardig gebruik van dodelijk geweld, dat gelijkstaat aan moord. Hij zegt dat de politie een taser als niet-dodelijk wapen gebruikt, maar met een vuurwapen schiet omdat ze een situatie levensbedreigend vinden.

Videobeelden

Op de beelden van de bewakingscamera's die door de politie zijn vrijgegeven, is te zien hoe Rayshard Brooks wegrent van twee agenten met iets dat hij in zijn handen heeft mikt op de politieagenten. Vervolgens is te zien hoe de agent naar zijn vuurwapen grijpt en schiet. Brooks strompelt nog even en valt dan op de grond.

Restaurant in brand

De dood van Brooks leidde in Atlanta tot nieuwe demonstraties. Zo'n 150 mensen verzamelden zich voor het fastfoodrestaurant waar Brooks werd doodgeschoten. Daarbij werd het restaurant ook in brand gestoken. Bij het blussen werd de brandweer beschermd door de politie. Rayshard Brooks had vier kinderen. Vrijdag hadden ze de achtste verjaardag van zijn dochter gevierd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie