Up 2 Date

Gedachtes van gewone mensen: "Omdat het een zwarte vrouw was, moest ik haar ontslaan."

  1. Newschevron right
  2. Gedachtes van gewone mensen: "Omdat het een zwarte vrouw was, moest ik haar ontslaan."

"Denk niet zwart, wit, maar in de kleur van je hart". Deze tekst hoor je constant terugkomen in een bewustwordingsfilmpje over menselijkheid, ongelijkheid en diversiteit. In de video, die is gemaakt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, uiten gewone mensen zich over hun perceptie op deze drie aspecten.

Ontslaan vanwege huidskleur

Soms ben je je heel erg bewust van hoe je met de ander omgaat en soms juist totaal niet. Zo vertelt een oudere vrouw dat ze ooit bij een kinderdagverblijf werkte waar ze een 'zwarte' vrouw had aangenomen. Kort daarna moest ze de werknemer ontslaan, vanwege haar huidskleur. Achteraf gezien heeft ze spijt dat ze er niks tegen gedaan heeft.

"Omdat het een zwarte vrouw was, moest ik haar ontslaan. Ik had toen meer moeten strijden van ben je gek, ze blijft!"

Knetterwit, maar toch...

Eén van de donkere mannen in de video voelt zichzelf 'knetterwit', maar werd uiteindelijk toch geconfronteerd met de realiteit. "Toch word ik niet als 100 procent aangezien en dan bekruipt me sterk het gevoel van racisme. Hoe graag men ook maar wil dat dat niet zo is. Maar vertel mij alsjeblieft, wat is het dan wel?"

Bedreiging?

Ook islamofobie is het onderwerp van gesprek. Hoewel een man, met Arabische achtergrond, zegt dat het helaas is toegenomen, legt hij uit dat zijn geloof niet draait om koppen afsnijden en vermoorden.

Daarentegen geeft een blanke Nederlandse man in alle eerlijkheid toe dat hij doodsbang is voor deze religie. Hij nuanceert zijn uitspraak enigszins. "Maar er is ook een tegengeluid binnen de islam dat veel meer verbindt. En laten we dat ook een stem geven."

Een ander meisje laat weten dat ze zich juist niet bedreigd voelt door een geloof, maar door psychopaten als de IS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie