Up 2 Date

Levenslang geëist tegen vier verdachten MH17 voor moord op 298 inzittenden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Levenslang geëist tegen vier verdachten MH17 voor moord op 298 inzittenden

Het Openbaar Ministerie eist levenslang tegen de vier verdachten in het MH17-proces. Een levenslange celstraf wordt slechts in uitzonderlijke gevallen opgelegd. Bij de aanslag werd volgens justitie opzettelijk het vliegtuig van Malaysia Airlines met een Buk-raket neergeschoten. Er kwamen 298 personen om het leven.

Gepland en georganiseerd

Volgens het OM vond de aanslag op het vliegtuig niet plaats in een opwelling, maar was het het plan duidelijk ''door de verdachten gepland en georganiseerd''. Met de dood van 298 weerloze slachtoffers valt de moord volgens justitie in de buitencategorie. ''Gezien de aard van het misdrijf en de ernst van de gevolgen is het evident dat een langdurige gevangenisstraf moet worden opgelegd'', aldus officier van justitie Thijs Berger.

Opzet

De vier verdachten leefden aanvankelijk in de veronderstelling dat ze een Oekraïens gevechtsvliegtuig hadden neergeschoten. De stemming sloeg om in paniek nadat duidelijk werd dat het ging om een burgervliegtuig van Malaysia Airlines. Volgens het Openbaar Ministerie is het niet van belang of er sprake was van opzet. ''Het gaat om het enorme gevaar dat het doen verongelukken van een vliegtuig veroorzaakt'', aldus officier van justitie Berger.

Geen vrijbrief

''Oorlog is geen vrijbrief van geweld van iedereen tegen iedereen. Juridisch gezien waren de verdachten gewone burgers die geen enkele vorm van geweld mochten plegen, tegen geen enkel doelwit.'' De verdachten hebben geen moeite genomen om de risico's op het raken van een burgervliegtuig te beperken. ''Er is geen enkele aanwijzing dat ze hierbij hebben stilgestaan en dat ze maatregelen hebben genomen om burgerslachtoffers te voorkomen. Het geweld was niet alleen ongeoorloofd , allesvernietigend en planmatig, maar verdachten toonden zich ook onverschillig voor het gevaar voor de burgerluchtvaart.''

Minachting

Het OM constateert verder dat de verdachten onverschillig omgaan met de consequenties van hun acties. Alle vier verdachten zijn niet voor de rechtsbank verschenen. Het OM ziet het gedrag als ''minachting van de nabestaanden en het proces'' en maakt duidelijk dat er volgens hen gevaar is dat de verdachten zich in de toekomst opnieuw ''met geweld in schimmige conflicten zullen mengen''.

De rechtbank zal op zijn vroegst in het najaar van 2022 uitspraak doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie