Up 2 Date

'Grote storing Facebook kwam door menselijke fout'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Grote storing Facebook kwam door menselijke fout'

Als je dacht dat jij een rotdag had op werk: het kan altijd erger. De grote storing op Facebook, WhatsApp en Instagram van twee dagen geleden kwam namelijk door 'een foutje' van een medewerker. Dat schrijft Facebook in een verklaring over de storing.

Foutje

Facebook legt uitgebreid uit wat de grote storing veroorzaakte. Waar het op neerkomt: een systeembeheerder gaf tijdens een routine-onderzoek per ongeluk een opdracht aan het systeem waardoor alle verbindingen van het wereldwijde 'backbone' netwerk van Facebook werden verbroken. "Onze systemen zijn ontworpen om dit soort opdrachten te controleren om fouten als deze te voorkomen, maar een bug in die controletool verhinderde het stoppen van de opdracht."

Ook storing voor medewerkers

Door de storing lagen alle servers van Facebook plat. Daardoor konden mensen geen verbinding maken met WhatsApp, Instagram of Facebook, maar konden Facebook-medewerkers zelf ook niet meer in het systeem. Om de boel op te lossen moesten medewerkers fysiek toegang krijgen tot de server, wat veel tijd kost door de strenge beveiliging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgelost

Toen de fout uren later eindelijk was hersteld, werden de social media-apps langzaam aan weer bruikbaar. Dit ging stukje bij beetje om te voorkomen dat het systeem opnieuw op hol zou slaan wanneer iedereen massaal weer zou gaan appen en Instagrammen. "Fouten zoals deze zijn een kans om te leren en beter te worden." Of de medewerker in kwestie zich nog op werk heeft durven te vertonen, is niet bekend

Ster advertentie
Ster advertentie