Ruim de helft van jonge huurders vindt dat huisbaas misbruik maakt van wooncrisis
- News
- Ruim de helft van jonge huurders vindt dat huisbaas misbruik maakt van wooncrisis
Ruim de helft van de jonge huurders (54 procent) vindt dat hun huisbaas misbruik maakt van de wooncrisis. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+. Zo maken jongeren mee dat huisbazen ongevraagd binnenkomen, weigeren reparaties uit te voeren of fysiek agressief worden, omdat ze weten dat bewoners toch nergens anders heen kunnen.
Schreeuwen en schelden
Het onderzoek werd gehouden onder 2150 jongeren van 16 tot en met 34 jaar oud. Van die groep wonen 637 mensen in een woning met een huisbaas. Daarvan zegt 43 procent dat hun huisbaas weigerde onderhoud te plegen aan hun woning. Bijna een derde geeft aan dat er geen reparaties werden uitgevoerd. "We hebben maandenlang met een kapotte achterdeur en kapotte rookmelder gezeten", vertelt een deelnemer.
Verder maakt 20 procent van de ondervraagden wel eens mee dat hun huisbaas ongevraagd hun woning binnenkomt. "Mijn huisbazen, een getrouwd stel, komen zonder aankondiging binnen en halen het huis ondersteboven", vertelt een jongere. "Als ze ook maar één dingetje zien dat ze 'vies' noemen, worden we op het matje geroepen en schreeuwen en schelden ze tegen ons."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kat geschopt
Een deel van de deelnemers geeft aan zich niet veilig te voelen in de buurt van hun huisbaas. Zo verklaart 12 procent te maken gehad te hebben met verbale agressiviteit, terwijl 7 procent de agressiviteit ook in fysieke vorm ervaarde. "Ik ontdekte dat hij sleutels van mijn huis aan mensen in zijn omgeving had gegeven. Toen ik daar iets van zei, heeft hij mijn kat geschopt", zegt een van de deelnemers.
Het zijn vooral vrouwen die in vervelende situaties met hun huisbaas terechtkomen. Zo krijgt 1 op de 5 vrouwelijke deelnemers wel eens te maken met seksueel getinte opmerkingen van hun huurbaas. De deelnemende mannen hebben dat niet ervaren.
foto: EenVandaag Opiniepanel
'Gewoon omdat het kan'
Veel bewoners durven hun huisbaas niet aan te spreken op hun gedrag. 27 procent van de huurders geeft aan dat ze bang zijn om hun woning te verliezen. "Je kan toch nergens anders naartoe en dat weten huisbazen. Als je moeilijk doet, zijn er voor jou duizend anderen die je kamer willen."
De meeste deelnemers zijn het erover eens dat hun verhuurder misbruik maakt van de schaarste op de woningmarkt. "Dat merk je vooral aan de prijzen", zegt een deelnemer over nijpende situatie. "Elk jaar de maximaal toegestane huurverhoging, vage servicekosten en veel te veel geld voor gas, water en elektra. Gewoon omdat hij het kán doen."
Geen kans op nieuwe woning
Het is voor jongeren niet eenvoudig om een andere woning te vinden. Dat blijkt ook uit de cijfers van het onderzoek: van de ondervraagden is 42 procent op zoek naar een nieuwe woning. Daarvan is de helft al langer dan een jaar bezig om een andere plek te vinden. De moed is bij velen al in de schoenen gezakt: 87 procent geeft aan geen vertrouwen te hebben in het vinden van een nieuwe woning in de komende zes maanden.
Jonge huurders krijgen verschillende redenen te horen waarom ze niet in aanmerking komen voor een nieuwe woning. "Of ik kan de huurprijs niet betalen, of ik voldoe niet aan de inkomensgrens van soms wel 3,5 keer de huur", vertelt iemand. "Sorry, maar als ik 3,5 keer 1200 euro zou verdienen, had ik al wel een huis gekocht."
foto: EenVandaag Opiniepanel
Lees ook
FunX
Jongeren over hun struggles op de woningmarkt: "Ik heb de hoop opgegeven"FunX Utrecht
Honderden mensen in Utrecht protesteren tegen woningnoodUp 2 Date
Huurwoning gemiddeld 3 procent duurder, prijsstijging het hoogst in AmsterdamFunX Beseft
Gentrificatie in de grote steden: "Mensen worden als ratten weggejaagd uit hun woningen"