Up 2 Date

Huurwoning gemiddeld 3 procent duurder, prijsstijging het hoogst in Amsterdam

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Huurwoning gemiddeld 3 procent duurder, prijsstijging het hoogst in Amsterdam

Huurwoningen zijn in juli van dit jaar gemiddeld 3 procent duurder geworden dan een jaar geleden, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Volgens het CBS is dit de sterkste huurstijging sinds 2014.

Stijging het hoogst in Amsterdam

De huurprijzen stegen het hardst in de provincie Noord-Holland met gemiddeld 3,5 procent, terwijl Friesland de kleinste stijging zag sinds juli (2,5 procent). Van de vier grote steden was Amsterdam de koploper met een gemiddelde stijging van 3,6 procent. In Rotterdam werd de laagste huurstijging gemeten met 3 procent.

Regels voor huurstijgingen

Verhuurders van vrijesector- en sociale huurwoningen zijn gebonden aan regels voor maximale huurstijgingen. Zo mochten de huurprijzen voor zittende bewoners in de vrije sector dit jaar met maximaal 3,3 procent worden verhoogd. Dat gebeurt doorgaans op 1 juli.

Wel mogen verhuurders de huurprijzen extra verhogen als een woning tussendoor van huurder verandert. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de huurstijging bij zo'n bewonerswissel het afgelopen jaar het grootst was: woningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van huurder wisselden, hadden dit jaar een huurprijs die gemiddeld 9,8 procent hoger lag dan vorig jaar.

Hogere prijzen voor sociale huurwoningen

De prijzen van sociale huurwoningen mogen maximaal met 2,3 procent stijgen. Desondanks zijn de huurprijzen met sinds 1 juli met nog hogere percentages dan dat gestegen. Dat komt voornamelijk vanwege de inkomensafhankelijke huurverhoging die sommige verhuurders dit jaar hebben doorgevoerd. Dat houdt in dat ze huurders met een middeninkomen maximaal 50 euro meer kunnen vragen en mensen met een hoog inkomen maximaal 100 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie