Up 2 Date

GEVONDEN: Syrisch meisje dat in Istanbul op straat sliep is pas vijf jaar oud

  1. Newschevron right
  2. GEVONDEN: Syrisch meisje dat in Istanbul op straat sliep is pas vijf jaar oud

Het Syrische meisje dat in Istanbul op een kruispunt in slaap was gevallen, blijkt de vijfjarige Suad Elcasi te zijn. Een Turks dagblad heeft haar gevonden en de journalisten brachten zelfs een bezoekje aan het huis waar ze met zijn veertienen in wonen.

Gevlucht uit Syrië

Suad vluchtte in 2014 samen met tien familieleden van Syrië naar Turkije. Haar vader moest ze helaas achterlaten. Hij is namelijk gevangen genomen door de troepen van de Syrische president Assad.

Zakdoekjes verkopen

Suad kwam uiteindelijk met haar familie terecht in Istanbul. Daar wonen ze samen met z'n allen in een oud huis met drie verdiepingen. Het 5-jarige meisje verkoopt tijdens de ochtend- en avondspits pakjes zakdoeken met familieleden Muhammed (13), Noor (11) en Mazzan (9) zodat ze rond kunnen komen.

Slaapkopje

Van de foto waarop ze slaap wist Suad Elcasi niets. Toen de journalist haar de foto toonde moest ze lachen. Ze zegt dat ze vaker in slaap valt tijdens het werken, omdat ze zo vroeg opstaan om zakdoeken te verkopen. Ze heeft ook vrije tijd en in die uren speelt ze voornamelijk met haar kleine broertje.

Suad ♥ Turkije

Suad vertelde het dagblad dat ze hoopt dat de oorlog snel voorbij is. Het jonge meisje wil niets liever dan terugkeren naar haar vaderland. Suad zegt dat ze van Turkije en van de Turkse bevolking houdt. Toch waarschuwt ze ook dat er slechteriken tussen zitten. Ook klaagt ze over de politieagenten die haar en haar familieleden vaak wegsturen bij de stoplichten waar ze een zakcentje proberen bij te verdienen.

Ijskoud huis

De journalisten mochten met Suad en Muhammed mee naar huis waar moeder Fatma ze welkom heette in een ijskoud huis. Alleen in de woonkamer was het warm, omdat er een kachel brandde. Iedereen in de woonkamer zat zo dicht mogelijk bij de kachel. Van de aanwezige tien mensen waren er zeven kind. In het hele huis wonen in totaal veertien mensen. Drie van de kids zijn geen familie van Suad, maar de Elcasi familie zorgt wel voor ze. Zij vluchtten Syrië uit zonder andere familieleden.

Horrorhuis

Het huis is in slechte staat en wat de journalisten nog meer was het grote aantal dekens en tapijten dat op de grond lag. Iedereen noemde het 'de slaapkamer', maar er stond geen enkel bed.

Werken voor de huur

De familie Elcasi betaalt omgerekend ongeveer 280 euro huur per maand voor een huis met barsten in de muren en houten vloeren die het bijna begeven. Dat proberen ze bij elkaar te sprokkelen door onder andere zakdoeken te verkopen. De oudere neefjes en nichtjes van Suad werken in een naaiatelier. De oudste van het huis is de vader van Muhammed. Hij zou graag werken, maar is inmiddels zo ziek dat hij niets meer kan doen.

Turkije helpt

Het Turkse ministerie heeft inmiddels al hulp geboden aan de familie Elcasi. Er is een delegatie van de deelgemeente langsgekomen om te kijken wat voor hulp er specifiek geboden kan worden. Ze hebben samen met de familie een lijst opgesteld met spullen die ze nodig denken te hebben. De kinderen hebben kleding gekregen en Turken uit het hele land zijn bereid de familie hulp te bieden.

Syriërs in Turkije

Op 26 oktober maakte het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er momenteel 2,76 miljoen Syriërs in Turkije leven. De helft daarvan is tussen de 0 en 19 jaar oud. De meeste Syriërs wonen in Istanbul, 410.000 om precies te zijn. Turkije bestaat volgens de laatste cijfers voor 2,8 procent uit Syriërs.

Ster advertentie
Ster advertentie