Up 2 Date

PvdA grootste partij Europese verkiezingen blijkt uit exitpoll

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. PvdA grootste partij Europese verkiezingen blijkt uit exitpoll

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement lijkt de PvdA vijf zetels in het Europees Parlement te krijgen, daarmee zou de partij de grootste worden. De PvdA had Frans Timmermans als lijsttrekker en voerde een pro-Europese campagne. Met 18,1 procent verdubbelde de partij het aantal stemmen ten opzichte van vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de definitieve exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

Uitslagen

VVD en CDA zijn gedeeld tweede. De partijen behaalden allebei vier zetels. Voor de VVD is dat een zetel winst, voor de CDA betekent dat een zetel verlies. Forum voor Democratie deed dit jaar voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen en heeft drie zetels weten te behalen. De grote verliezers zijn de partijen D66 en PVV. D66 ging van vier naar twee zetels en de PVV van vier naar een zetel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitslagen

Deze uitslagen komen van een exitpoll, ook wel een stembuspeiling genoemd. Daarbij worden kiezers bij de uitgang van het stembureau gevraagd wat ze hebben gestemd. Voor de definitieve uitslag moet je nog even wachten. In de meeste andere lidstaten van de Europese Unie moet namelijk nog worden gestemd. In Italië sluiten de stembureaus zondag om 23:00 uur en daarna zullen de officiële uitslagen bekend worden gemaakt.

Hoge opkomst

Ruim 41 procent van de Nederlanders heeft gestemd. Daarmee zou het de hoogste opkomst bij de Europese verkiezingen zijn sinds 1989.

Ster advertentie
Ster advertentie