Up 2 Date

Vrouw in bijstand die boodschappen kreeg moet deel van boete betalen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vrouw in bijstand die boodschappen kreeg moet deel van boete betalen

De vrouw die 7000 euro aan bijstand moest terugbetalen aan de gemeente omdat ze lange tijd gratis boodschappen kreeg van haar moeder, hoeft slechts een deel van die boete de betalen. Dat heeft de rechter vandaag besloten. Het bedrag wordt verlaagd naar 2835,41 euro.

Boodschappen niet gemeld

De zaak kwam eind vorig jaar in het nieuws. Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren, die sinds 2015 een bijstandsuitkering ontvangt, moest voor de rechter verschijnen omdat ze wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder zonder dat dit gemeld was. Haar moeder schoot te hulp, omdat haar hele uitkering op zou gaan aan vaste lasten.

Volgens de gemeente schond de vrouw haar inlichtingenplicht door de boodschappen niet te melden. Ze vonden dat ze 7000 euro moest terugbetalen, onder andere omdat de vrouw in die periode wel een motor en auto "uit het duurdere segment" zou hebben gekocht. Volgens haar advocaat zijn die bij elkaar niet meer dan enkele duizenden euro's waard.

Gedeeltelijk gelijk

In het hoger beroep dat vandaag plaatsvond gaf de rechter de gemeente gelijk, maar stelde dat de gemeente zelf ook fouten heeft gemaakt. "Beide partijen hebben deels gelijk en deels ongelijk." Er is te weinig bewijs geleverd dat de vrouw drie jaar lang gratis boodschappen kreeg en daarom hoeft ze niet de hele boete te betalen. Daar is de vrouw blij mee, aldus haar advocaat. "Na drie jaar hard strijden tegen de gemeente heeft ze haar recht gekregen. De zaak heeft drie jaar van haar leven gekost."

De vrouw krijgt ook nog 200 euro schadevergoeding wegens een onrechtmatig huisbezoek van de gemeente.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ophef

Het verhaal van de vrouw uit Wijdemeren zorgde destijds voor veel ophef. Onder anderen politici spraken zich erover uit. Zo tweette Lilian Marijnissen van de SP: "Hoe een overheid een monsterlijke machine kan worden die mensen kapot maakt omdat niet het vertrouwen voorop staat maar het wantrouwen."

Ster advertentie
Ster advertentie