Up 2 Date

Bijzondere therapie helpt kinderen binnen paar uur van trauma af

  1. Newschevron right
  2. Bijzondere therapie helpt kinderen binnen paar uur van trauma af

De bijzondere therapie EMDR kan kinderen binnen een paar uur helpen trauma's te verwerken. Dat zeggen onder andere onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. De behandeling zou werken voor kleinere trauma's en voor mensen die een oorlog of terreuraanslag hebben meegemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

effect

In een video van de NOS laat de 9-jarige Esperanza zien wat voor effect de therapie heeft gehad op haar. Zij durfde niet meer buiten te spelen na een gewelddadige inbraak bij haar tante thuis.

"Ik heb gezien hoe ze werd geslagen en werd ingewikkeld met tape. Ik heb me in een hoekje verstopt tot de politie kwam."

Energie

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dat betekent voor Esperanza dat ze bij de psycholoog moest denken aan de enge gebeurtenis terwijl zij met haar ogen twee vingers van links naar rechts volgde.

"We vragen aan kinderen twee dingen tegelijk te doen. Dat vraagt heel veel energie, zodat die herinnering het verliest, en de nare lading ervan af gaat."

zwaar

EMDR was al succesvol bij volwassenen, bijvoorbeeld bij soldaten die terugkomen uit de oorlog en last blijven houden van hun ervaringen (posttraumatische stressstoornis). Het succes bij kinderen was nog niet eerder aangetoond. De therapie is echter niet te onderschatten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klik voor meer info over traumabehandeling met EMDR hier.

Ster advertentie
Ster advertentie