Naar homepage
Up 2 Date

Deze besluiten heeft Biden op zijn eerste werkdag ondertekend

bron: AFP
  1. Newschevron right
  2. Deze besluiten heeft Biden op zijn eerste werkdag ondertekend

Joe Biden is gisteren geïnaugureerd als nieuwe president van de Verenigde Staten. Op zijn eerste werkdag in het Witte Huis is hij gelijk aan de slag gegaan met het ondertekenen van een aantal decreten. Hiermee heeft hij een aantal besluiten die Trump heeft genomen, teruggedraaid.

Klimaatakkoord en stop bouw van muur

In totaal heeft president Biden gisteren zeventien decreten ondertekend. Het eerste wat hij deed, was een mondkapjesplicht instellen in federale gebouwen. Daarna liet hij de VS weer deelnemen aan het klimaatakkoord van Parijs en liet hij het bouwen van de muur aan de grens met Mexico stopzetten.

Streep door moslimban

Biden maakte ook meteen een einde aan de zogenoemde moslimban. Een regel die Trump gelijk instelde toen hij vier jaar geleden president werd. Hierdoor gelde er een inreisverbod voor mensen uit een groot aantal overwegend islamitische landen. Dat verbod is nu dus ingetrokken.

Nieuw immigratiebeleid

De nieuwe president ondertekende ook een paar decreten die invloed hebben op het immigratiebeleid. Zo ondersteunt Biden het 'Dreamers'-programma, waarmee immigranten die als kind naar de VS zijn gekomen, beschermd worden tegen uitzetting. Ook zullen er de komende honderd dagen geen illegale immigranten weggestuurd worden.

Verder sloot Biden de VS weer aan bij de Wereldgezondheidsorganisatie, lanceerde hij een gezamenlijke aanpak van de regering om raciale gelijkheid te bevorderen en verlengde hij de pauze van het afbetalen van studieschulden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebruikelijk

Het is gebruikelijk dat de nieuwe president gelijk aan het begin van zijn regeringsperiode al verkiezingsbeloftes nakomt. Per decreet vult hij dan in hoe het in de praktijk uitgevoerd moet worden. Een decreet is wat anders dan een wet. Het hoeft niet langs het Congres, waardoor de president hier veel macht mee kan uitoefenen.

Brief van Trump

Naast een aantal decreten lag er ook een brief van Trump op Bidens bureau. De oud-president was tegen de traditie in niet aanwezig bij de inauguratie bij het Witte Huis, maar heeft wel een boodschap achtergelaten voor zijn opvolger. Omdat het een persoonlijke brief is, wil Biden niet delen wat erin staat, maar volgens hem was de boodschap "zeer genereus".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie