Up 2 Date

4 doden en 52 arrestaties bij bestorming Capitool

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 4 doden en 52 arrestaties bij bestorming Capitool

Bij de gewelddadige bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door pro-Trump-betogers zijn gisterenavond vier mensen overleden. 14 politieagenten raakten gewond. In totaal zijn 52 personen gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bestorming

Een woedende menigte Trump-supporters bestormde gisteren het Capitool in Washington D.C., nadat Trump in een toespraak zijn supporters had opgeroepen om een statement te maken tegenover het Congres. Er was daar op dat moment een zitting van de Senaat bezig, waarin de verkiezingswinst van Joe Biden werd bekrachtigd.

Trump riep de betogers later in een tweet nog op om geen geweld te gebruiken, maar daar werd geen gehoord aan gegeven. Pas later reageert Trump in een video op de uit de hand gelopen situatie en roept hij zijn aanhangers op naar huis te gaan. Ook benadrukt hij in de video nogmaals dat de verkiezingen van hem zijn gestolen.

Twitter, Facebook en Instagram hebben Trump geschorst. De komende uren kan hij geen berichten delen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slachtoffers

Van de vier mensen die bij de bestorming zijn overleden is van drie bekend dat het om een "medisch noodgeval" ging. Onduidelijk is wat daar precies mee wordt bedoeld. Het andere sterfgeval betreft een vrouw die in het Capitool was neergeschoten. Beelden waarop de bloedende vrouw door medisch persoon werd behandeld, gingen de hele wereld over. De vrouw, een 35-jarige Trump-aanhanger, overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Van de veertien gewond geraakte politieagenten, werden er twee naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen raakte zwaargewond nadat hij werd meegesleept door betogers. De andere politieagent werd door een projectiel in het gezicht geraakt.

Of er bij andere veiligheidstroepen, zoals de Nationale Garde, gewonden zijn gevallen, is nog onduidelijk.

Hervat

Bijna zes uur na de bestorming kwam het Congres vannacht alsnog samen om de zitting, waarin Joe Biden officieel tot winnaar van de verkiezingen wordt uitgeroepen, te hervatten.

Ster advertentie
Ster advertentie