Up 2 Date

Vrouwenprotest Pakistan nadat politiechef schuld groepsverkrachting bij slachtoffer legt

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Vrouwenprotest Pakistan nadat politiechef schuld groepsverkrachting bij slachtoffer legt

Duizenden Pakistaanse vrouwen zijn dit weekend uit protest de straat opgegaan na merkwaardige opmerkingen van een politiechef. Die legde de schuld van een groepsverkrachting bij het slachtoffer.

Verkracht in bijzijn van kinderen

Woensdagavond reed de vrouw net buiten de stad Lahore met haar twee kinderen toen haar auto stil kwam te staan doordat de benzine opwas. De vrouw belde de politie voor hulp, maar voordat die aankwam, werd de vrouw door twee gewapende mannen uit haar auto getrokken en in het bijzijn van haar kinderen verkracht. De verdachten zouden ook contant geld en sieraden gestolen hebben voordat ze op de vlucht sloegen.

Merkwaardige conclusies politiechef

De politiechef die de zaak aangewezen kreeg kwam al snel met merkwaardige conclusies. De vrouw, die afkomstig is uit Frankrijk, zou zich volgens hem 'vergist' hebben door te denken dat "de Pakistaanse samenleving net zo veilig is." Ook vond hij het fout dat de vrouw 's avonds nog reisde en niet op tijd getankt had. Alsof dat niet genoeg was, had de vrouw volgens hem ook een drukkere weg moeten nemen.

'Onacceptabel'

Shireen Mazari, de Pakistaanse minister voor Mensenrechten, noemde de opmerkingen van de politiechef 'onacceptabel'. "Niets kan verkrachting goedpraten." De uitspraken zorgden ook voor veel woede bij duizenden vrouwen die uit protest bijeenkwamen in Islamabad, Karachi, Peshawar en Lahore.

De politie maakte gisteren bekend dat de daders door middel van DNA-tests zijn geïdentificeerd en binnenkort worden gearresteerd. Daar nemen de demonstrerende vrouwen echter geen genoegen mee. Zij willen dat de politiechef ontslagen wordt. "Wij willen dat hij uit zijn functie wordt gezet", zei demonstrant Shaheena Khan tijdens een bijeenkomst in Islamabad. "De politie en overheid moeten voor veiligheid zorgen. Dat is hun taak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie