Up 2 Date

Japanse journalist wint verkrachtingszaak nadat politie onderzoek weigerde

foto: YouTube: South China Morning Post
  1. Newschevron right
  2. Japanse journalist wint verkrachtingszaak nadat politie onderzoek weigerde

Japanse journaliste Shiori Ito heeft een rechtszaak gewonnen die zij was gestart tegen de bekende Japanse verslaggever Noriyuki Yamaguchi wegens verkrachting. De aangifte is bijzonder omdat de politie had geweigerd onderzoek te doen naar de verkrachting en omdat seksueel misbruik in Japan bijna altijd wordt verzwegen. De rechtbank heeft besloten dat hij haar een schadevergoeding van 27.000 euro moet betalen.

ZONDER TOESTEMMING

De 30-jarige Shiori werd in 2015 verkracht door de 53-jarige tv-verslaggever Yamaguchi, die haar had aangeboden om te helpen met haar journalistieke carrière. De twee hadden in een hotel afgesproken voor een etentje. Na het diner raakte ze echter buiten bewustzijn en kwam ze weer bij toen ze in een hotelkamer lag. Ito vermoed dat zij is gedrogeerd door Yamaguchi. "Toen ik weer bij kennis kwam, had ik enorme pijn, was ik in een hotelkamer en zat hij op mij", vertelde Ito in een interview met Agence France-Presse. "Ik wist wat er was gebeurd, maar kon het niet bevatten."

CIVIELE RECHTSZAAK

Ito deed in 2017 aangifte. Hierbij moest zij van de politie de verkrachting met een levensechte pop nadoen. De politie besloot uiteindelijk dat er te weinig bewijs was om er een strafzaak van te maken. De Japanse vrouw liet het daar echter niet bij zitten. Ze startte een civiele rechtszaak en vertelde haar verhaal uitgebreid in de media.

Na een lange strijd heeft Ito nu eindelijk haar gelijk gekregen. De rechtbank heeft geoordeeld dat Yamaguchi een geldsom van 27.000 moet betalen aan Ito voor de emotionele littekens die bij haar zijn achtergelaten. Zelf ontkent Yamaguchi de aanklachten en is hij zelf ook een zaak gestart, maar die werd afgewezen door de rechter.

#METOO

Shiori Ito wordt gezien als het gezicht van de Japanse #MeToo-beweging, omdat zij als eerste naar buiten is gekomen met een seksueel misbruik-verhaal. Zij is hier heel open over geweest op televisie: iets dat nooit gebeurt in Japan. In het land is het een taboe om over seksueel misbruik. Slechts vier procent van alle misbruikslachtoffers in Japan doet aangifte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie