Up 2 Date

SCP: Kinderen van migranten ervaren meer discriminatie dan hun ouders in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. SCP: Kinderen van migranten ervaren meer discriminatie dan hun ouders in Nederland

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt naar voren dat de tweede generatie met migratieachtergrond zich vaak niet welkom voelt in Nederland. Het instituut stelt daarom dat er meer werk moet worden gemaakt van een antidiscriminatiebeleid om te zorgen voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Uitsluiting en discriminatie

Voor het onderzoek Gevestigd maar niet thuis onderzocht het SCP het integratieproces van zeven migrantengroepen in Nederland, waaronder mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond. Veel van de mensen uit deze groepen wonen al langer in Nederland of zijn hier geboren. Hoewel hun opleidingsniveau en positie op de arbeidsmarkt sterk is verbeterd in vergelijking met hun ouders, ervaren ze juist meer uitsluiting en discriminatie.

Surinaams of Caribische achtergrond

Mensen met een Surinaamse of Caribische achtergrond gaven in het onderzoek het vaakst aan van mening te zijn dat personen met een migratieachtergrond regelmatig worden gediscrimineerd. Ze voelen zich minder door de politiek vertegenwoordigd en zijn somber over de mogelijkheden van inclusie in Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie