Up 2 Date

Roline Redmond wint Brusseprijs met boek over zoektocht naar slavernijverleden

foto: YouTube/ Fonds BJPfoto: YouTube/ Fonds BJP
  1. Newschevron right
  2. Roline Redmond wint Brusseprijs met boek over zoektocht naar slavernijverleden

Roline Redmond heeft de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek gewonnen. De auteur en antropoloog werkte maar liefst tien jaar aan haar boek De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied.

Niet vergeten

De jury noemt Redmond "een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij is vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten".

Laatste wens moeder

In het boek schrijft Redmond over de wortels en historie van haar Surinaamse familie. "Ik ben eraan begonnen omdat mijn moeder mij vlak voordat ze niet meer kon praten vroeg om de geschiedenis van de familie op papier te zetten", zei ze eerder in NOS Met het Oog op Morgen. Nadat Redmond hoorde dat ze de Brusseprijs had gewonnen, was haar eerste reactie: "Ik hoop dat over dertig jaar mensen iets meer weten over de Surinaamse geschiedenis."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere genomineerden

Andere titels die dit jaar kans maakten op een Brusseprijs waren: Gronings goud: Over de macht van het gas en de rol van Rusland van Wendelmoet Boersema, De Machine: In de ban van Booking.com van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers, Zakenprins: De jacht naar succes van Bernhard van Oranje van Maarten van Dun en Michiel Couzy en Sanda Dia: De doop die leidde tot de dood van Pieter Huyberechts.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over Brusseprijs

De Brusseprijs is vernoemd naar de Nederlandse journalist M.J. (Rie) Brusse en wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt. Het is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De winnaar krijgt tienduizend euro.

Ster advertentie
Ster advertentie