Up 2 Date

Rotterdam biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdam biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Na Amsterdam biedt nu ook de gemeente van Rotterdam haar excuses aan voor de rol die de stad heeft gespeeld in het slavernijverleden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb deed dat vrijdag namens het college van burgemeesters en wethouders.

Onderzoek

De excuses werden gemaakt naar aanleiding van een onderzoek naar de vraag welke rol Rotterdam speelde in de koloniale handel, slavenhandel en slavernij. Het onderzoek werd eind 2020 afgerond en uit de resultaten bleek dat er in zeventiende en achttiende eeuw nauwe banden waren tussen de stadsbesturen en de handelscompagnie├źn.

"De grondige onderzoeken naar het Rotterdamse aandeel in deze geschiedenis waren nodig om dit verleden onder ogen te kunnen zien", aldus de burgemeester in een raadsbrief. "Erkenning dat dit ons gezamenlijke verleden is en vroegere stadsbesturen deze pijnlijke geschiedenis mogelijk hebben gemaakt, acht het college zeer belangrijk."

Aandacht voor Keti Koti en onderwijs

Aboutaleb koos voor 10 december om de excuses te maken omdat dit de Internationale Dag van de Rechten van de Mens is. Hij maakte de excuses tijdens een kleine ceremonie in Laurenskerk. Behalve excuses, gaat Rotterdam in 2022 aandacht aan de betekenis van de excuses besteden tijdens Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Daarnaast gaat de gemeente ook bewust investeren in onderwijs waarin de betekenis van het slavernijverleden en de koloniale tijd wordt geduid voor jongeren.

Ster advertentie
Ster advertentie