Up 2 Date

Leger ingezet om gewelddadige uitbraakpoging topcriminelen uit EBI te voorkomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Leger ingezet om gewelddadige uitbraakpoging topcriminelen uit EBI te voorkomen

Sinds vorige week wordt het leger ingezet om te helpen met de beveiliging van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens De Telegraaf heeft justitie daar om gevraagd nadat er signalen binnenkwamen dat een aantal verdachten in het Marengo-proces een gewelddadige ontsnapping aan het plannen waren.

Vluchtpoging met helikopter

Volgens de krant hebben speciale eenheden van defensie barrières opgeworpen om een vluchtpoging met een helikopter te voorkomen. Bronnen bij justitie melden dat de verdachten van plan zijn om een gekaapte helikopter op het terrein te laten landen en vervolgens onder dreiging van geweld te ontsnappen. Daarnaast zouden er ook zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen worden, waar justitie niets over kan zeggen in verband met de veiligheid van de inrichting.

"Veelzeggend"

De Telegraaf sprak ook met burgemeester Van de Mortel van Vught over de extra maatregelen. Hoewel hij inhoudelijk niet veel kon zeggen over de beveiligingsmaatregelen zei hij wel het volgende: "In algemene zin kan ik dit zeggen: dat de politie met defensie in deze situatie nauw samenwerkt, is veelzeggend. Het bevestigt het enorme gevaar dat uitgaat van een groep zware criminelen. We moeten echt eindelijk de naïviteit hierover loslaten. Deze categorie criminelen vergt een andere benadering en behandeling."

Justitie maakt zich zorgen

De politie en justitie maken zich al langer grote zorgen over de mogelijke ontsnappingspoging van topcriminelen uit de EBI. In juli kwam het nieuws naar buiten dat Ridouan Taghi nog voor zijn arrestatie in Dubai plannen had gemaakt om zijn bevrijding in gang te zetten. Daarvoor zou hij een Oost-Europese commandoteam klaar hebben staan en een Nederlandse diplomaat willen ontvoeren die als ruilmiddel kan dienen voor zijn ontsnapping. Daarnaast werd in oktober zijn neef Youssef Taghi gearresteerd, omdat hij mogelijk zou helpen met de plannen voor de vluchtpoging.

Ster advertentie
Ster advertentie