Up 2 Date

Kabinet overweegt leger in te zetten voor Marengoproces tegen Taghi

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet overweegt leger in te zetten voor Marengoproces tegen Taghi

De inzet van het leger is mogelijk nodig voor de beveiliging van het Marengoproces tegen drugscrimineel Ridouan Taghi. Het kabinet is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, politie en betrokken burgemeesters.

Grote zorgen

Bronnen melden aan de NOS dat het kabinet zich grote zorgen maakt over het toenemende aantal lopende processen in Nederland. Het Marengoproces is daarvan veruit het grootste en de beveiligingsoperatie rond het proces wordt dan ook de grootste ooit genoemd. Volgens bronnen zouden er voor elke procesdag tot wel 700 politiemensen nodig zijn.

Onderbezetting

De beveiliging bestaat deels uit speciale teams, maar voor het grootste deel uit de gewone bezetting zoals wijkteams. Dit legt een zware druk op de politie van vooral Utrecht en Midden-Nederland, die daardoor onvoldoende mensen overhouden voor de 'reguliere' politietaken. En dat terwijl de landelijke politie ook nog eens te maken heeft personeelstekort en onderbezetting.

De Bunker

Het Marengoproces vindt plaats in De Bunker, de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Er is gekeken om de zaak te verhuizen naar het Justitieel Complex Schiphol dat beter te beveiligen is, waardoor er minder mankracht nodig zou zijn. Helaas staat het complex van Schiphol al volgeboekt met het MH17-proces en het hoger beroep in de zaak-Holleeder.

Het leger

Om deze redenen vinden er nu verkennende gesprekken plaats en overweegt het kabinet de hulp van defensie in te roepen. Dan gaat het niet alleen om de marechaussee, die al taken op zich neemt, maar zou het ook kunnen dat 'gewone' militairen rond een rechtbank te zien gaan zijn. "Inzet van het leger is een mogelijkheid, maar dan moet wel precies gekeken worden of en waar dat de politie kan ontlasten", zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Ster advertentie
Ster advertentie