Up 2 Date

Onderzoek: 'welzijn lhb-jongeren blijft achter op dat van heterojongeren'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: 'welzijn lhb-jongeren blijft achter op dat van heterojongeren'

Het is vandaag Paarse Vrijdag: een dag waarop scholieren, studenten en onderwijsinstellingen hun steun en solidariteit voor de queergemeenschap laten zien, onder andere door het dragen van paarse kleding. Dat is nog steeds hard nodig, want lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren tussen de 11 en 16 jaar hebben te maken met meer welzijnsproblemen dan heteroseksuele leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vaker ongelukkig

De onderzoeksresultaten van het SCP zijn vandaag bekendgemaakt. Daarin is onder meer te lezen dat lhb-jongeren vaker slaapproblemen en overgewicht hebben en vaker problematisch gedrag op social media ervaren, zoals ruzies en pesterijen. In de coronatijd is online contact nรณg belangrijker geworden voor jongeren, waarmee het risico op overmatig social media-gebruik en online gepest worden voor lhb-jongeren is toegenomen.

Vaker gepest

Verder is het aantal lhb-jongeren dat gepest wordt en psychische problemen heeft weliswaar afgenomen, maar het is nog steeds twee keer zo groot als het aantal heterojongeren. Over het algemeen voelen lhb-jongeren zich bijna drie keer zo vaak ongelukkig als hetero leeftijdsgenoten. Een grote rol hierbij spelen (het gebrek aan) steun vanuit het gezin, de thuissituatie, de band met leraren en het gevoel van sociale veiligheid.

Trans en intersekse jongeren, aseksuelen en andere leden van de queercommunity zijn in dit onderzoek niet meegenomen, maar uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat ook zij vaker slachtoffer zijn van pesterijen en vaker kampen met psychische problemen.

Doelgericht beleid

Het SCP wil dat er een doelgericht en passend beleid komt om deze problemen op te lossen. Zo wordt benadrukt dat het belangrijk is dat professionals, zoals schoolpersoneel, jongerenwerkers en zorgverleners, voldoende kennis hebben over de problemen waar lhb-jongeren tegenaan lopen.

Ook is het van belang dat er op scholen meer aandacht komt voor gender en seksualiteit, zoals op veel scholen al gebeurt met een Gender-Sexuality Alliance (GSA), een netwerk opgericht door leerlingen. Sinds dit jaar zijn scholen ook verplicht om bij burgerschapsvorming aandacht aan gender en seksuele diversiteit te besteden, aldus het SCP.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sportwereld

Niet alleen op scholen wordt vandaag Paarse Vrijdag gevierd. Ook in de sportwereld wordt stil gestaan bij diversiteit en inclusiviteit. Dit gebeurt onder andere door online gastlessen van Humberto Tan, Oranjeleeuwin Merel van Dongen en volleyballer Jeffrey Klok.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie