Close-up

Meya (22) en Diede (21): "We zijn tegenpolen, maar kunnen veel van elkaar leren"

foto: Diede (links) en Meya / Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Meya (22) en Diede (21): "We zijn tegenpolen, maar kunnen veel van elkaar leren"

Het is Pride-week: de perfecte tijd om uit je bubbel te stappen en kennis te maken met mensen buiten je eigen community. In een Pride-special van Close-Up vertellen Meya (22) en Diede (21) over hun bijzondere vriendschap.

Meya: "Diede en ik zijn al tien jaar bevriend. Ik kwam bij haar in het voetbalteam en het was meteen 'liefde' op het eerste gezicht, zoals we dat altijd zeggen. Toen ik vervolgens doorstroomde naar de havo en een klas mocht kiezen, zei ik gelijk: ik wil bij Diede in de klas."

Diede: "We hadden gewoon dezelfde vibe en dezelfde humor. Meya studeert nu en ik werk 40 uur per week, maar we proberen elkaar bijna elke dag te zien."

Meya: "We zijn echt water en vuur, maar dat maakt ons juist hecht. Ik ben soms een beetje een tutje, een diva. Diede is heel rustig en laid back. Daardoor vullen we elkaar aan. Als Diede iemand nodig heeft die haar mond opentrekt, voel ik me geroepen. Bij haar kan ik dan weer kalmeren. Dan zegt ze: 'Maak je er niet druk om'."

Diede: "Ik geef meestal gewoon een bepaalde blik en dan weet ze al genoeg."

Meya: "Ik denk dat mensen soms wel verbaasd zijn dat we beste vriendinnen zijn. Ook qua uiterlijk zijn we het tegenovergestelde. Ik ben donker en heb een bos krullen, Diede is blond met blauwe ogen. We komen ook uit verschillende families."

Diede: "Meya's familie is inmiddels wel mijn tweede familie. Ik kom graag over de vloer. Ik ga ook mee op vakantie en op feestjes hoor ik erbij. We zijn eigenlijk net zussen."

Meya: "Mensen vinden het grappig om ons samen te zien en denken soms dat we een stel zijn. Daar moet ik wel om lachen."

Diede: "Ik weet hoe jongensgek Meya is, haha."

Meya: "Diede's mooiste eigenschap vind ik haar zorgzaamheid. Ze heeft ook zo'n rust over zich heen. Ze kan dingen heel makkelijk loslaten, daar kan ik echt van leren."

Diede: "Meya is heel beschermend. Als je in haar hart zit, zit je goed. Als iemand iets over me zegt, ben je de lul, want dan komt Meya volledig voor me op. Ze is ook heel sterk, ze heeft heel veel overwonnen."

Meya: "Mijn moeder heeft thuis altijd veel over queer zijn gepraat, dus toen Diede zeven jaar geleden uit de kast kwam en vertelde dat ze op vrouwen valt, was ik degene die zei dat ze er niet te zwaar over hoefde te denken. In eerste instantie was ik haar misschien dus wel een stapje voor."

Diede: "Ik wist niet echt wat er aan de hand was, maar Meya zei: 'Vertel het gewoon luchtig en maak het niet te zwaar, want dan is het net alsof het iets raars is, terwijl het gewoon een kant van je is die mensen nog niet kennen'. Ze was de eerste persoon die het wist. Ik had er moeite mee om het zelf te accepteren, maar we hebben er een week lang elke dag op de fiets een uur over gepraat."

Meya: "Ik vond het jammer, want bij ons thuis werd er open over gesproken. Mijn moeder zei altijd: 'Ik wil niet dat je uit de kast komt. Je komt gewoon thuis met je vriend of vriendin en dat is het, klaar.' Ik vond het dus normaal, maar ik merkte dat Diede het wel lastig vond. Ik probeerde er gewoon luchtig over te praten. Ik denk dat ze het ook wel goed van me aannam, omdat ik als getint meisje in de Achterhoek weet hoe het is om 'anders' te zijn.

Inmiddels maakt Diede helemaal deel uit van de community en leert ze me er steeds meer dingen over. Ik vraag haar regelmatig hoe ze tegen dingen aankijkt. Je kunt ten slotte het beste leren van mensen die zelf deel uitmaken van de community."

Diede: "Pride wordt hier in de Achterhoek niet echt gevierd, dat is wel jammer."

Meya: "Sinds dat Diede uit de kast is gekomen, heb ik wel het gevoel dat er meer mensen uit de kleine dorpjes hier zichzelf laten zien. De eigenaar van het café hier met wie we goed omgaan, voelt zich ook geroepen om er meer mee te doen. En anders zoeken we het op in Amsterdam."

Diede: "Ik heb de Pride nog nooit echt gevierd, maar die wens is er wel. Ik ben meestal op vakantie, maar als ik de kans krijg, wil ik er zeker heen en dan wil ik graag dat Meya meegaat."

Van 31 juli tot en met 8 augustus vindt dit jaar voor de 25e keer Pride Amsterdam plaats. Ook FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het van belang om te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Het is tijd om uit je bubbel te komen en kennis met elkaar te maken, want er zijn meer gelijkenissen dan je denkt. Lees hier alle verhalen rondom de Pride!

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie