Up 2 Date

Marokko opent grenzen, maar veel mensen nog steeds in de problemen

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Marokko opent grenzen, maar veel mensen nog steeds in de problemen

De grenzen van Marokko zijn weer geopend voor mensen met een Marokkaanse nationaliteit of verblijfsvergunning. Toch zijn er nog best wat moeilijkheden voor mensen die naar het land willen komen of er weg willen.

22.000 marokkanen

Vanaf vannacht mogen er twee Marokkaanse vliegtuigmaatschappijen weer mensen naar het land vervoeren en ook de veerboten gaan weer. Er zitten op dit moment nog 22.000 Marokkanen in het buitenland en zij kunnen nu weer naar huis.

hoge prijzen

Toch is dat voor veel van hen heel erg moeilijk. De twee maatschappijen verkopen namelijk tickets voor hoge prijzen en de prijzen worden ook steeds hoger. Voor veel Marokkanen is het daarom niet te betalen om terug te keren.

testen

Iedereen die het land wél in komt, moet twee tests kunnen laten zien waarop ze negatief scoren. Het gaat om een coronatest en een test waarmee je kunt zien of je antistoffen hebt aangemaakt. Ook dat is heel moeilijk, want die tests mogen maar maximaal 48 uur oud zijn, "en dan is het de vraag waar je ze moet laten uitvoeren", vertelt correspondent Samira Jadir aan de NOS.

De Nederlandse Badr Msaad uit Den Haag is één van de Nederlanders die nog vast zit in Marokko en nog niet weg kan door alle haken en ogen die aan de regels vastzitten. Aan EenVandaag vertelde hij zijn verhaal, waarin je kunt lezen dat onder andere de Nederlandse ambassade nog altijd dicht is in het land, wat niet meehelpt in het naar huis gaan.

geen vakantie

Ook op vakantie gaan naar Marokko wordt door Nederland nog afgeraden. Het reisadvies is dan ook nog altijd oranje, wat betekent dat je alleen moet gaan als het gaat om 'noodzakelijk reizen'. Wie toch gaat, heeft in veel gevallen geen dekkende reisverzekering.

Ster advertentie
Ster advertentie