Up 2 Date

Avondklok blijft nog even gelden, volgende week pas uitspraak hoger beroep

foto: ANP (Willem Engel van Viruswaarheid)
  1. Newschevron right
  2. Avondklok blijft nog even gelden, volgende week pas uitspraak hoger beroep

De avondklok blijft voorlopig nog even van kracht. Het gerechtshof doet over een week, op vrijdag 26 februari, pas uitspraak in het hoger beroep over het eventueel afschaffen van de maatregel. Dat gebeurt schriftelijk. Tot die tijd betekent het dus binnenblijven tot 21:00 uur. Het hof neemt de tijd, omdat het geen overhaaste beslissingen wil nemen.

Hoger beroep

Actiegroep Viruswaarheid kreeg afgelopen dinsdag gelijk in de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over de avondklok. Volgens de rechter was er geen sprake van een acute noodsituatie en had er dus geen gebruik gemaakt mogen worden van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), waarmee de avondklok is ingevoerd.

De avondklok werd afgeschaft, maar de Staat ging meteen in hoger beroep. Met een zogenaamd 'turbo spoedappèl' werd geregeld dat de avondklok in ieder geval nog tot vandaag zou gelden, de dag dat er naar het hoger beroep zou worden gekeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spoedwet

In de Eerste Kamer werd vandaag ook gestemd over een spoedwet voor de avondklok. Daarmee zou de maatregel kunnen worden opgenomen in de coronawet. Toch is het hoger beroep nog steeds belangrijk, omdat het bijvoorbeeld consequenties kan hebben voor de tienduizenden avondklokboetes die al zijn uitgedeeld. De boete van het tussen 21:00 en 04:30 uur op straat zijn zonder geldige reden bedraagt 95 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie