Up 2 Date

LAKS presenteert inclusieve taalgids: geen 'goedemorgen jongens en meisjes' meer

foto: Foto ter illustratie/ANP
  1. Newschevron right
  2. LAKS presenteert inclusieve taalgids: geen 'goedemorgen jongens en meisjes' meer

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) presenteert vandaag in de schouwburg van Utrecht een nieuwe taalgids voor het onderwijs. De nieuwe gids moet een einde maken aan het gebruik van termen over het onderwijs, zoals 'witte en zwarte scholen', en aan onderscheidend taalgebruik in de klas. Het is de bedoeling dat de leraar de klas niet meer aanspreekt met 'jongens en meisjes', maar bijvoorbeeld met 'leerlingen'.

Taaltips

De inclusieve lijst met taaltips past meer bij de huidige tijd, aldus het LAKS. Ze bevordert kansengelijkheid en richt zich niet meer op gender. De termen 'achterstandsleerling' en 'achterstandsscholen' zijn wat het LAKS betreft verleden tijd. Verder wordt een leerling met een handicap voortaan 'leerling met een beperking' genoemd. Volgens de scholierenorganisatie moet ook het woord 'zittenblijven' vermeden worden, een betere term is 'doubleren'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermijden genderverschillen

De lijst met taaltips is opgesteld door LAKS-bestuurslid Cylus Kawesi (18). Naast het vermijden van 'goedemorgen jongens en meisjes' stelt hij ook voor om niet langer te praten over 'witte en zwarte scholen'. Een andere suggestie van het LAKS aan de leraar is: als je opdrachten in groepjes laat maken, verdeel de klas dan niet aan de hand van gender.

Quote

Taal wordt gebruikt om betekenis te geven aan onze denkwereld, dus woorden hebben gevolgen.

Cylus Kawesi

Inclusief taalgebruik

Het LAKS heeft niet de bevoegdheid om het taalgebruik binnen het onderwijs aan te passen, maar wil met de taalgids de discussie hierover beginnen. Kawesi vertelt In een toelichting aan het AD: ''Taal wordt gebruikt om betekenis te geven aan onze denkwereld, dus woorden hebben gevolgen. Ze kunnen een negatief effect hebben op ons wereldbeeld en zorgen dat we mensen buitensluiten. We moeten ons bewust zijn van de vooroordelen die dit in de maatschappij kan oproepen.''

Dat het LAKS misschien de stempel 'woke' krijgt door dit initiatief, daar is Kawesi niet zo bang voor. ''Dat vinden wij helemaal niks negatiefs, zeker als we taalgebruik kunnen verbeteren. Tegenstand, daar moeten we als samenleving nou eenmaal doorheen bij veranderingen. Ik ben juist blij dat dit thema emoties losmaakt, dan kunnen en willen wij er vervolgens het gesprek over aangaan.''


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

Er is ook kritiek op de inclusieve taalgids van het LAKS. ''Ik kan hier wat minder goed mee omgaan'', reageert voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Ik snap het: ieder mens mag zichzelf zijn. Ik begrijp de individuele keuzes. Maar zo langzamerhand begin ik mij wel af te vragen of we niet heel erg doorslaan.'' Parlementair journalist van WNL Marieke Smits sluit hierbij aan: ''Zittenblijven of doubleren, dat is gewoon een synoniem en een moeilijker woord. We worden wel heel gevoelig'', zegt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie