Up 2 Date

Humberto kritisch over brief asociale samenleving van Mark Rutte

  1. Newschevron right
  2. Humberto kritisch over brief asociale samenleving van Mark Rutte

"Er is een sluipend proces van hufterigheid en als we dat niet met elkaar keren, dan wordt het land minder leuk en gaat het gevolgen hebben." Het zijn de woorden van minister-president Mark Rutte, die gisteravond aan tafel zat bij RTL Late Night. Hij publiceerde een open brief over de manier waarop we nu als samenleving met elkaar omgaan en hoe het eigenlijk zou moeten. Maar Humberto had natuurlijk ook puntjes van kritiek.

opmerkelijk

"De directe aanleiding voor deze brief was oudejaarsavond. Hoe kan het dat in Den Haag vier agenten een containerbrand staan te blussen en dat die in elkaar worden geslagen door 25 jongens. Het zijn jongens die familie hebben, op school zitten, of vrienden hebben en niemand corrigeert ze en zegt ze dat het onacceptabel is dat je je vinger uitsteekt naar iemand die voor ons allemaal op het veld verschijnt. Ik heb me daar onwijs aan geërgerd."

Mark Rutte vindt het een taak voor de samenleving om elkaar aan te spreken op ongepast gedrag. Op zich niet direct iets raars aan. Maar Humberto vond toch iets opmerkelijks in de brief. Het gaat om de alinea die begint met deze zin:

"We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid."

Volgens Humberto lijkt het alsof abnormaal gedrag alleen wordt toegeschreven aan de mensen die naar dit land komen. "Ik kan me niet voorstellen dat u het zo bedoelt of wel? Want dat staat er namelijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer zinloos geweld?

Mark Rutte gaf aan dat hij ontzettend veel positieve reacties heeft gekregen op zijn brief. Maar naast Humberto had ook tafelgast Lange Frans een aantal dingen op te merken.

"Wat ik lees in deze brief is dat u aan mensen vraagt om elkaar aan te spreken op hun gedrag. Maar ook daar zit een risico in. Dingen doen die ze normaal misschien niet zouden doen. Mensen kunnen in een ongewenste situatie belanden." Daarin refereert de rapper naar het nummer Zinloos uit 2003, waarin hij rapt over zinloos geweld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klik op de afbeelding hieronder om de volledige open brief van Mark Rutte te lezen.

Ster advertentie
Ster advertentie