Naar homepage
Up 2 Date

Moord op zwarte man maakt veel los in Brazilië

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Moord op zwarte man maakt veel los in Brazilië

De gewelddadige dood van João Alberto Silveira Freitas heeft veel losgemaakt in Brazilië. De 40-jarige man werd vorige week door twee witte winkelbeveiligers doodgeslagen toen hij boodschappen aan het halen was. Het incident leidde tot flinke protesten door heel Brazilië.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wurggreep

Het incident vond vorige week donderdag plaats, op de vooravond van Black Consciousness Day. Freitas was boodschappen aan het doen in een Carrefour-supermarkt in Porto Alegre in het zuiden van Brazilië. Toen hij bij de kassa stond, zou hij iets hebben gezegd waardoor een medewerker zich beledigd voelde en haar collega's riep. Op beelden is te zien hoe een bewaker hem vervolgens in een wurggreep houdt terwijl een andere bewaker hem meerdere keren in zijn gezicht slaat. Op andere beelden, die later zijn opgenomen, is te zien dat een bewaker op de rug van Freitas knielt.

Demonstraties

Op vrijdag trokken tientallen demonstranten naar een filiaal van de supermarkt in Brasilia, de hoofdstad van het land, om daar te protesteren tegen de dood van Freitas. De demonstranten riepen 'Black Lives Matter' en 'Haal geen boodschappen bij Carrefour, het kan je dood worden'. In Sao Paulo verliepen de protesten onrustiger. Daar werd flinke schade aangericht in een Carrefour-filiaal.

Dodelijk geweld

Brazilië staat bekend als een perfecte culturele smeltkroes. Dat klinkt mooi, maar de werkelijkheid is minder rooskleurig. Uit cijfers blijkt dat Brazilianen van kleur, die zo'n 57 procent van de bevolking uitmaken, een hoger risico lopen om door geweld om het leven te komen. Volgens het Brazilian Forum on Public Safety is 74 procent van de slachtoffers van dodelijk geweld van kleur. Als je gaat kijken naar degenen die door de politie zijn gedood, ligt dat percentage zelfs nog hoger, namelijk op 79 procent.

Daarnaast is 64 procent van alle werklozen van kleur, zijn er maar weinig politici van kleur en is er een gebrek aan representatie in de media.

Verdelen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ontkent echter dat er in zijn land sprake is van racisme. Hij beschuldigde de demonstranten ervan opzettelijk Brazilië te willen verdelen. "Als een man en als president zie ik in iedereen dezelfde kleuren: groen en geel (de kleuren van de Braziliaanse vlag, red). Geen huidskleur is beter dan de andere. Wat wel bestaat, zijn goede mensen en slechte mensen; en het zijn onze keuzes en waarden die zullen bepalen tot welke we behoren", zei hij in een speech tijdens de G20-top afgelopen zaterdag.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie