Up 2 Date

Bewakers Mexicaans detentiecentrum mogelijk aangeklaagd voor meervoudige moord

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Bewakers Mexicaans detentiecentrum mogelijk aangeklaagd voor meervoudige moord

Lokale autoriteiten onderzoeken of de dodelijke brand in een Mexicaans detentiecentrum voor migranten wellicht een meervoudige moord is. De bewakers van het detentiecentrum zouden namelijk niet genoeg hebben gedaan om de opgesloten mensen uit hun cellen te krijgen. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador belooft volledige transparantie tijdens het onderzoek. "Er zal niemand de hand boven het hoofd gehouden worden."

Bewakingsbeelden

Dinsdag verscheen er al een video waarin te zien is hoe er in een van de cellen brand ontstaat. Vervolgens lopen drie mannen in een bewakingsuniform langs de cel, terwijl de ruimte zich met rook vult. Hoewel de migranten wanhopig proberen om de cel uit te komen, is er te zien dat de bewakers de deuren niet opendoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meervoudige moord

Een openbaar aanklager die gespecialiseerd is in mensenrechten zegt nu met zekerheid dat inderdaad geen van de aanwezige beveiligers actie heeft ondernomen om de opgesloten migranten uit hun cel te bevrijden. Het Openbaar Ministerie (OM) zou daarom acht arrestatiebevelen hebben aangevraagd. De desbetreffende bewakers worden mogelijk aangemerkt voor meervoudige moord.

Gestraft

Ook de Mexicaanse president lijkt mee te werken aan het onderzoek naar de doden door de brand. Hij heeft beloofd dat de personen die schuld hebben aan de dood van de migranten gestraft zullen worden. "Er zal niet worden geprobeerd de feiten te verhullen, er zullen geen pogingen zijn om wie dan ook de hand boven het hoofd te houden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De brand

De brand brak maandag rond 21.30 uur (plaatselijke tijd) uit in Ciudad Juárez. Op dat moment zouden er 68 migranten in het detentiecentrum hebben gezeten. Zeker 38 van hen zijn om het leven gekomen. Het grootste gedeelte van de migranten kwam uit Venezuela.

Volgens de Mexicaanse krant El Universal waren de migranten opgepakt na klachten over overlast. Volgens de Spaanse krant El País zouden ze zijn gearresteerd, omdat ze bedelden op straat. Nadat de migranten van de bewaking hoorden dat ze zouden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, zou een aantal van hen matrassen in brand hebben gestoken.

Ster advertentie
Ster advertentie