Up 2 Date

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen dat kabinet mondkapjesplicht invoert

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen dat kabinet mondkapjesplicht invoert

De burgemeesters van onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht, zien graag dat het kabinet een landelijke mondkapjesplicht gaan invoeren. De bestuurders wachten vooralsnog met het doorvoeren van de plicht, omdat ze eerst willen dat het kabinet dit verplicht stelt. Dat meldt ANP.

'Essentieel in strijd tegen corona'

Volgens Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, is het essentieel dat het kabinet de mondkapjes gaat verplichten, omdat het anders niet te handhaven is voor hen. Ook de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, denkt er zo over. "Ik denk dat het belangrijk is dat ons kabinet aangeeft dat het een plicht is en dat die inhoudt dat winkels, horeca en instellingen mensen kunnen weigeren die geen mondkapje op hebben."

'Regionale plicht juridisch niet haalbaar'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wilde in eerste instantie onderzoeken of het mogelijk is een regionale plicht in te voeren, maar juridisch blijkt dit erg lastig. Daarom geeft zij nu de voorkeur aan een landelijke plicht, aldus haar woordvoerder.

'Dringend advies is onduidelijk'

Afgelopen maandag pleitten burgemeesters in het Veiligheidsberaad al voor een mondkapjesplicht. De burgemeesters zetten vraagtekens bij het "dringende advies" dat momenteel geldt, aangezien dit voor onduidelijkheid zorgt en moeilijk te handhaven is.

Meerderheid Nederlanders voor verplichting

Een grote meerderheid van de Nederlanders is inmiddels voor een mondkapjesplicht. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat maar liefst 71 procent een landelijke plicht ondersteund.

Ster advertentie
Ster advertentie