Up 2 Date

Zes Nederlanders vermist in aardbevingsgebied Turkije, meer dan 5000 doden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Zes Nederlanders vermist in aardbevingsgebied Turkije, meer dan 5000 doden

Zes Nederlanders zijn door hun naasten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist opgegeven in Turkije. Alle zes de personen waren op bezoek in het land op het moment dat het door zware aardbevingen werd getroffen. Er is vooralsnog verder niks bekend over het aantal Nederlandse slachtoffers onder de doden en gewonden.

Update 8 februari 10.40 uur

Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Het dodental is inmiddels opgelopen tot bijna 10.000.

Duidelijkheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt druk op zoek te zijn naar de vermiste Nederlanders. "We maken ons ernstig zorgen over hun situatie en doen wat we kunnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor hun familie en vrienden", aldus het ministerie in een persbericht.

Het ministerie staat voortdurend in contact met de Turkse autoriteiten ter plaatse. "Door de situatie in het gebied kan het helaas nog een tijd duren voordat er voor iedereen duidelijkheid is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5000 doden

Hoewel er een kans is dat de vermiste Nederlanders door de aardbevingen gewoonweg niet te bereiken zijn, is het niet gek dat de families zich grote zorgen maken over het lot van hun gezinsleden. Het dodental in Turkije en Syrië is als gevolg van de zware aardbevingen namelijk al opgelopen tot boven de 5000 en de verwachting is dat dit nog verder zal stijgen. Het aantal gewonden is daarnaast al ruim 24.000 en er worden nog talloze mensen vermist.

Zelf zoeken

Ook veel Turkse Nederlanders maken zich grote zorgen. Zij hebben veel familie in de getroffen regio die ze nu niet meer kunnen bereiken. Hierdoor weten ze dan ook niet hoe hun familie eraan toe is. De voorzitter van de Turks Islamitische Culturele Stichting Den Haag, Tahsin Çetinkaya, ziet meerdere mensen die uit wanhoop het vliegtuig pakken naar Turkije om zelf naar hun familie te zoeken. "Ze vliegen naar Istanbul, Izmir of Antalya en reizen vanaf daar verder met bussen of auto's."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp vanuit Nederland

Vanuit het verdriet en de angst is ook samenhorigheid ontstaan. Op verschillende plekken door heel Nederland zamelen Turkse organisaties spullen en geld in voor de getroffenen van de zware aardbevingen. Bij de Turks Islamitische Culturele Stichting Den Haag zijn in de afgelopen dagen al honderden mensen langsgekomen.

Çetinkaya verwacht de komende dagen zeven vrachtwagens vol met onder meer dekens en kleding naar het rampgebied te kunnen sturen. Hij verwacht dat ze er zo'n vier tot vijf dagen over doen om in het getroffen gebied te komen. "We hebben hierover contact met de overheid en de gemeenten in het aardbevingsgebied", zegt de voorzitter tegen het ANP.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie