Naar homepage
Up 2 Date

Swing states & kiesmannen: hoe werken de Amerikaanse verkiezingen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Swing states & kiesmannen: hoe werken de Amerikaanse verkiezingen?

Nog even en dan kiezen de Amerikanen hun president voor de komende periode. Zal de Republikein Donald Trump nog vier jaar in het Witte Huis blijven? Of neemt de democratische kandidaat Joe Biden het stokje van hem over? Op dit moment wordt voluit gesproken over kiesmannen en swing states, maar wat houdt dit eigenlijk allemaal in? Hoog tijd om kort uit te leggen hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen werken.

Meeste stemmen gelden!?

Je zou denken dat de kandidaat die de meeste stemmen krijgt ook de verkiezingen wint. Maar in Amerika is dat toch een beetje anders. In 2016 bijvoorbeeld, kreeg Hillary Clinton bijna 3 miljoen meer stemmen dan Trump. Zij had de zogenaamde 'popular vote' gewonnen. Toch werd niet Clinton president, maar Trump. Hoe kan dat?

Kiesmannen

In Amerika is sprake van indirecte verkiezingen. Het is het kiescollege dat de president aanwijst. Dit college bestaat uit 538 kiesmannen. Elke staat wordt vertegenwoordigd door een aantal kiesmannen. Hoe meer inwoners een staat heeft, hoe meer kiesmannen. De staat Californië heeft bijvoorbeeld 29 kiesmannen, maar het kleine Nevada slechts 6. De kandidaat die de meeste stemmen wint in een staat krijgt alle kiesmannen. Om president te worden heb je de meerderheid in het kiescollege nodig, dus minimaal 270 kiesmannen.

Swing States

Voor veel staten is vaak vooraf al goed te voorspellen wie de meeste kiesmannen krijgt. In deze zogenaamde 'safe states' wint traditiegetrouw altijd heel duidelijk óf de democratische kandidaat óf de republikeinse kandidaat. Alle ogen zijn daarom vooral gericht op de staten waar nog niet zeker is wie de meeste kiesmannen gaat winnen, de zogenaamde 'swing states'. Het gaat om zo'n twaalf staten, waaronder Texas, Florida en Pennsylvania. Uiteindelijk zal de uitslag in deze staten bepalend zijn voor wie zich de komende vier jaar de president van Amerika mag noemen.

Ster advertentie
Ster advertentie