Up 2 Date

Ontsnapte Nederlandse gevangene (21) doodgeschoten door Belgische politie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ontsnapte Nederlandse gevangene (21) doodgeschoten door Belgische politie

Een 21-jarige Nederlandse gevangene uit een justitiële jeugdinrichting in Breda is woensdagavond neergeschoten door de Belgische politie. De jongen was eerder op de dag ontsnapt uit de inrichting en gijzelde na zijn ontsnapping twee medewerkers van de instelling. Dit heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bekendgemaakt.

Gijzeling

De jongen bracht zijn tijd door binnen de muren van de Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. Woensdagmiddag was hij in een werkplaats buiten aan het werk, toen hij twee werknemers van de DJI met een vuurwapen bedreigde en met zich meenam een auto in.

Hij reed vervolgens richting de Belgische grens, waar hij bij Sint-Lenaarts door de Belgische politie gedwongen werd om te stoppen. De Belgische agenten waren op de hoogte gebracht van de gijzeling door hun Nederlandse collega's en hadden daar een wegversperring opgezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vuurgevecht

Ooggetuigen vertelden aan het Gazet van Antwerpen dat de gevangene direct op de politie begon te schieten, nadat hij uitstapte op de Mallebaan in Sint-Lenaarts. De politie schoot terug en raakte de Nederlander, die meteen neerging. ''Ondanks reanimatiepogingen is hij ter plaatse overleden'', aldus een woordvoerder van het parket Antwerpen.

Vreselijke ervaring

Alhoewel de gegijzelde medewerkers van de DJI lichamelijk ongedeerd bleven, noemt de dienst het incident een ''vreselijke ervaring voor de personeelsleden''. Er is een onderzoek aangekondigd waarbij onder meer wordt onderzocht hoe de jongen aan een wapen heeft kunnen komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie