Up 2 Date

Rutte wil concrete plannen voor bestrijding racisme: 'We moet naar nul'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte wil concrete plannen voor bestrijding racisme: 'We moet naar nul'

Premier Mark Rutte is woensdagmiddag in gesprek gegaan met de Nederlandse tak van Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De premier sprak onder andere over hun ervaringen, denkbeelden en hoe racisme in Nederland kan worden bestreden.

Concrete plannen

De groepen zijn overeen gekomen dat er concrete stappen moet worden gezet voor de bestrijding van racisme in de gezondheidszorg, het onderwijs en op de arbeidsmarkt. "De volgende grote stap", noemt Rutte het. Hij wil dat nog deze maand organisaties met leden van het kabinet in gesprek gaan om te kijken hoe discriminatie verholpen kan worden. Volgens Rutte is een plan van aanpak belangrijker dan een discussie over de vraag of er sprake is van institutioneel racisme in Nederland.

'Meer dan een goed gesprek'

Na afloop vertelde Rutte dat het "meer dan een goed" gesprek was, meldt ANP. De VVD'er benadrukt dat hij de zaak "heel serieus neemt" en op weg wil naar naar zei "nul racisme" in Nederland. Wel voegde hij daaraan toe dat het niet zeker is "of we dat zomaar snel bereiken."

KOZP tevreden

Elvin Rigters van actiegroep Kick Out Zwarte Piet was tevreden over het gesprek. Hij denkt dat Rutte anders is gaan denken over het belang van het onderwerp en vindt het een goede ontwikkeling dat ministeries worden betrokken bij de volgende overleggen.

Pro-Zwarte Piet

Voorafgaand aan het gesprek hadden pro-Zwarte Piet betogers zich verzameld voor het Catshuis. Zij hielden bordjes vast met de tekst 'Zwarte Piet is Geen Rasisme' (bedoelen racisme, red.).

Ster advertentie
Ster advertentie